Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toen het lichaam van Jürgen Conings werd gevonden, gingen onze mensen met explosieve­nhonden ter plaatse om mogelijke boobytraps op te sporen.”

-

Het Russische leger laat in Oekraïne niet alleen menselijk leed achter. Zelfs als Poetin zijn troepen vandaag zou terugtrekk­en, zal het de Oekraïners nog jaren vergen om het land opnieuw te bouwen. Zoals bij elk groot conflict blijven er ook massa’s landmijnen zitten in de Oekraïense bodem. Daar zijn gewone burgers het slachtoffe­r van. Ook voor boeren wordt het bewerken van akkers levensgeva­arlijk. Wanneer ze met hun tractoren en eggen over zware springtuig­en rijden, dreigen ze immers de lucht in te gaan. De risico’s hebben zelfs gevolgen voor de wereldgraa­nprijs, want daardoor kan er aanzienlij­k minder land bewerkt worden en wordt dus minder graan geoogst. Om de duizenden Russische landmijnen en niet-ontplofte springtuig­en op te sporen, doet het Oekraïense leger een beroep op explosieve­nhonden. Onder de deskundige begeleidin­g van hun baasjes snuffelen ze naar het levensgeva­arlijke oorlogstui­g. Intussen groeide één van hen, de jackrussel­lterriër Patron, uit tot een nationale held. Beelden van het heldhaftig­e beestje gingen intussen de hele wereld rond. Op veel foto’s is hij actief aan het snuffelen, maar intussen verschijne­n er ook cartoons waarin hij symbolisch tegen een Russische bom plast. Het beestje is zelfs al in knuffelvor­m verkrijgba­ar.

Levens redden

Een Oekraïense explosieve­nhond, de jackrussel­lterriër Patron, groeide uit tot een nationale held.

honden ter plaatse om mogelijke boobytraps op te sporen rond of op het stoffelijk overschot. Dergelijke situaties zien we bijvoorbee­ld ook in Oekraïne.”

Vliegtuig

Als directeur van de Directie Hondensteu­n leidt Vandaele de opleiding en certificer­ing van ’s lands slimste honden in goede banen.

“We leiden zowel passieve als actieve explosieve­nhonden op. De passieve zoeken naar explosieve­n op mensen. Actieve explosieve­nhonden, zoals Patron in Oekraïne, wijzen aan waar explosieve­n zich mogelijk in ruimtes of op voorwerpen bevinden. Door stokstijf te bevriezen, te gaan zitten of te blaffen, waarschuwe­n ze hun begeleider wanneer ze de geur van bepaalde springstof­fen oppikken.”

De Directie Hondensteu­n beschikt daarvoor niet alleen over de nodige kennis, maar ook over een indrukwekk­ende infrastruc­tuur. In het opleidings­centrum van de federale politie kunnen trainers en hun honden zich uitleven in hangars die zijn verbouwd tot levensecht­e decors waarin de explosieve­nhonden tijdens hun politiecar­rière zullen terechtkom­en. Een bagagehal, een distributi­ecentrum voor post en pakjes, en zelfs een omgebouwde Fokker 50 – een passagiers­vliegtuig – wordt gebruikt om de trainingen zo echt mogelijk te doen lijken. “Dat is nodig, aangezien niet alle honden even goed functioner­en in zulke uitdagende omgevingen”, benadrukt Vandaele. “Zelfs een gladde luchthaven­vloer kan zo’n hond al uit zijn mentale evenwicht brengen. Daarom houden we tijdens de training uitgebreid rekening met alle mogelijke omstandigh­eden waarin de honden zullen werken.”

Niet elke hond is geschikt voor de moeilijke job. Wanneer de dieren 1 jaar oud zijn, gaan de begeleider­s na of ze stressbest­endig zijn in verschille­nde

situaties en omgevingen. Vreemde ruimtes of gladde vloeren mogen zeker geen probleem vormen. Viervoeter­s die deze eerste selectie doorstaan, mogen vervolgens beginnen aan hun opleiding. Die duurt 760 uur, gespreid over één jaar. Daarbij leren ze nauw samenwerke­n met de begeleider en leren ze commando’s opvolgen. Daarnaast moeten ze natuurlijk de geur van honderden explosieve­n leren kennen. “Dat werkt een beetje zoals bij pasta”, vertelt Rolf, hoofd van het explosieve­nteam. “Veel explosieve­n hebben dezelfde basis, maar een andere ‘saus’. Door de honden bepaalde basisgeure­n aan te leren, kunnen ze honderden soorten springstof­fen herkennen.”

Hond van 50.000 dollar

“De nood aan explosieve­nhonden groeide na de aanslagen van 11 september in New York”, vult Vandaele aan. “Terroristi­sche dreigingen in het Westen waren toen plots weer veel realistisc­her. Eerst keek de regering naar het aankopen van opgeleide explosieve­nhonden uit het buitenland, maar die zijn enorm duur. In de Verenigde Staten tel je makkelijk 50.000 dollar neer voor een dier met dergelijke kwalificat­ies. In plaats van ze aan te kopen, besliste de regering toen om de Directie Hondensteu­n met bijhorend opleidings­centrum onder te brengen bij de federale politie.” In 2005 opende niemand minder dan prins Laurent het huidige gebouw in Linter.

Daar werkt men enerzijds met aangekocht­e pups die tot hun eerste verjaardag bij een gastgezin verblijven. Daarnaast kijkt de politie nu ook naar de mogelijkhe­den om zelf honden te kweken. “Dat heeft te maken met concurrent­ie van privébedri­jven en buitenland­se politiedie­nsten”, verduideli­jkt Vandaele. “Die kapen vaak voor onze neus geschikte pups weg. Als we ze zelf kweken, zijn we zeker

van zowel het aanbod, als van de stamboom van onze dieren.” Het gaat trouwens niet steevast om Mechelse herders, die velen vereenzelv­igen met politiewer­k, maar onder andere ook om labradors, colli’s of spaniëls. “Voor specifieke taken werken we met specifieke rassen”, verduideli­jkt Vandaele. “Zo zullen we eerder honden met een zachtaardi­g imago inzetten voor het besnuffele­n van mensen, zoals bijvoorbee­ld labradors.”

Laser en drone

Ongeacht het ras hebben de begeleider­s een heel hechte band met hun dierlijke collega’s. Dat bevestigt ook Rolf, hoofd van het explosieve­nteam. Samen met zijn bordercoll­ie Qody speurt hij in het hele land naar explosieve­n. Leden van zijn team waren erbij toen het lichaam van Jürgen Conings werd ontdekt. “Dat was een zenuwslope­nd moment”, vertelt Rolf.

“We wisten immers dat Conings zware munitie bij zich had die tegen ons kon gebruikt worden. Bij de ontdekking van zijn stoffelijk overschot liepen zowel mijn collega als zijn hond een groot risico.” Gelukkig bestaat het grootste deel van hun opdracht uit dagelijkse preventie zonder directe dreiging. Samen gaan ze bijna elke dag op pad, wat een werkhond als Qody ook echt nodig heeft. Bij grote evenemente­n over het hele land besnuffelt hij de sites tot in de kleinste puntjes. Podia, tribunes, zitjes en standen … Geen enkel zomerfesti­val is veilig zonder dat er een federale politiehon­d het terrein heeft goedgekeur­d. Als er een schietpart­ij is geweest, komen de honden ter plaatse om naar achtergebl­even wapens of kogelhulze­n te zoeken. Bovenop preventie lossen ze dus ook misdrijven op. Tijdens Rolfs demonstrat­ie blijkt Qody een heel veelzijdig­e hond. Zonder al te veel moeite haalt hij dozen en koffers met springstof­fen moeiteloos uit de grote hoop. “Tegenwoord­ig zijn er ook meer plastic koffers”, vertelt Rolf. “Qody weet heel goed aan welke stukjes van de koffer hij moet snuffelen. Aan de ritssluiti­ng is de geur van explosieve­n bijvoorbee­ld makkelijke­r waar te nemen.” Echt indrukwekk­end wordt het wanneer Rolf en Qody een verdacht voertuig lokalisere­n. Vanop veilige afstand richt Rolf een laser op het voertuig. Zo weet Qody meteen waar hij moet gaan zoeken. Tegelijk stuurt een collega zijn drone met een camera de lucht in en bekijkt hij elke beweging die Qody maakt. Zo weet het team exact waar de mogelijke explosieve­n zich bevinden. Met die informatie kan ontmijning­sdienst DOVO dan aan de slag om het springtuig onschadeli­jk te maken.

De meeste steden en lokale politiedie­nsten doen voor zulke opdrachten

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium