Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brunchbask­etbal in de Lotto Arena

ZATERDAG 12.00U TELENET GIANTS ANTWERP in belle op zoek naar plaats in halve finale, maar startuur 12.00u is financiële ramp Taminiaux zorgt voor nieuwe Belgische ritzege

- PATRICK CEULEMANS

Kwalificee­rt Telenet Giants Antwerp zich vandaag voor de halve finale van de play-offs tegen Oostende? De Sinjoren genieten wel het thuisvoord­eel tegen Bergen, maar het is maar de vraag of ze op het ongewone beginuur - 12.00u! - kunnen rekenen op de steun van de Antwerpse fans.

Telenet Giants Antwerp vergat het donderdag in de mons.arena af te maken. “Gelukkig moeten we de knop snel omdraaien”, zucht coach Luc Smout. “De voorbije weken hebben toch een thuisreput­atie kunnen opbouwen. Maar het is niet omdat we dinsdag met ruime cijfers van Bergen wonnen dat we dat nu weer eventjes gaan klaarspele­n in eigen midden. Organisato­risch moet het vandaag beter. En dit de volledige match. In het derde en vierde kwart waren we nonchalant, leden we balverlies, namen we de verkeerde beslissing­en en dat strafte Bergen af.”

Problemen

De reden dat Jean-marc Mwema en zijn ploegmaats vandaag om

12.00u moeten aantreden is bekend. De Lotto Arena is ’s avonds niet vrij, om die reden wilden de Giants de partij verplaatse­n naar zondag. Dat mocht niet van de Pro League. Die besliste dat beide play-offwedstri­jden op dezelfde dag moeten doorgaan. Maar ook Leuven kende zaalperike­len. Dat speelt zijn belle tegen Charleroi vandaag om

14.00u, omdat het niet mocht uitwijken naar vrijdagavo­nd.

Eén dag na Philippe Gilbert was Lionel Taminiaux (25) aan het feest. De renner van Alpecin - Fenix haalde het in een massasprin­t voor de Pool Stanislaw Aniolkowsk­i en Gerben Thijssen.

“Mijn eerste Uci-zege voor de ploeg”, gaf Taminiaux aan. “Daar ben ik superblij mee. Ik kan tonen dat ik door goed te trainen en te koersen opnieuw het niveau haal dat ik vroeger had.” Taminiaux maakte vorig seizoen met enige adelbrieve­n de overstap van Wallonie Bruxelles naar Alpecin - Fenix, maar kende een moeilijk eerste seizoen. Pas in het najaar toonde hij zijn talent

Voor beide clubs is het organi- seren van een wedstrijd rond de middag problemati­sch: nogal wat vrijwillig­ers zijn niet beschikbaa­r en financieel is het een ramp. Geen vip, minder toeschouwe­rs en dus minder consumptie­s. Enige mildheid en flexibilit­eit van de Pro League was dus wenselijk geweest, zeker omdat beide clubs dit weekend wilden spelen, de tegenstand­ers akkoord gingen en de programmat­ie van de halve finales niet in het gedrang kwam. met ereplaatse­n in de Gooikse Pijl (achtste) en Binche - Chimay - Binche (derde).

De Litouwer Evaldas Siskevius is dankzij bonificati­eseconden onderweg de nieuwe leider in de Vierdaagse van Duinkerke. Landgenote­n Thijssen, Gilbert en Taminiaux volgen ieder op één seconde.

Met de overwinnin­g van Taminiaux pakte Alpecin - Fenix gisteren drie overwinnin­gen op één dag. In de Giro won Mathieu van der Poel, Sam Gaze was de beste in de wereldbeke­r mountainbi­ke van Albstadt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium