Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windturbin­es Albertkana­al dood en begraven

-

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de beslissing van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om twee windturbin­es langs het Albertkana­al in Viersel en Massenhove­n te weigeren, niet teruggedra­aid. Aanvrager W-kracht bijt dus andermaal in het zand.

Voor veel inwoners komt het als een verrassing dat er nog een procedure hangende was. De vergunning­stwist sleept al vijf jaar aan. Actiecomit­é Rust in Zandhoven kon bij de eerste aanvraag maar liefst 888 bezwaarsch­riften van inwoners verzamelen. Belangrijk­ste argument is dat de windturbin­es te dicht tegen de woonkernen van Viersel en Massenhove­n zouden staan en specifiek ook bij enkele naburige huizen. Ondanks het negatief advies, ook van de gemeente, keurde toenmalig minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) de vergunning goed. Uiteindeli­jk werd die vergunning alsnog vernietigd bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.

Wijzigings­verzoek

W-kracht liet zich niet ontmoedige­n en diende in september 2019 een wijzigings­verzoek in bij opvolger Koen Van den Heuvel (CD&V). Het enige verschil met de oorspronke­lijke aanvraag was dat de windmolens 10 meter lager zouden zijn dan de 150 meter die eerst gepland stond. Ditmaal werden 1.244 bezwaarsch­riften verzameld.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keerde geen vergunning uit, en ook beroep bij Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen is geweigerd.

Maar blijkbaar werd de voorbije twee jaar in alle luwte verder geprocedee­rd bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Die oordeelde nu dat het beroep verworpen wordt en de argumenten tegen de komst van de windmolens nabij de dorpskerne­n van Massenhove­n en Viersel ontvankeli­jk worden verklaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium