Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude granaat opgegraven in bouwwerf Dorp Zoersel

- KRISTIN MATTHYSSEN (jbr )

Bij het bouwrijp maken van de werf van het nieuw woonprojec­t Dorp Zoersel waar vroeger De Lamme Goedzak stond, is een granaat uit de Tweede Wereldoorl­og gevonden. Het tuig draaide in de grote zeef mee en kletterde hierbij van twee meter naar beneden. DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietigi­ng van Ontploffin­gstuigen, kwam de granaat ophalen.

Op de plaats schuin tegenover de bibliothee­k van Zoersel werd dit voorjaar de afbraak van feestzalen Lamme Goedzak afgerond. Jones Construct gaat er het woonprojec­t ‘Dorp Zoersel’ realiseren, een mix van twintig Ben-appartemen­ten en negen eengezinsw­oningen. Grondwerke­n Steven Verrykt uit Zoersel is bezig met het bouwrijp maken van de plaats. Hierbij wordt met een grote zeef het puin van het zand gescheiden. “Er zit veel rommel in de grond. En ineens kwam dit vreemd metalen ding tevoorschi­jn”, zegt Verrykt, die het in zijn veertigjar­ige carrière nog nooit heeft meegemaakt. Het ding woog zo’n twintig kilo, wat toch zwaar is voor iets van 28 centimeter op 10 centimeter groot. Het stond nog op scherp, want het mechanisme achteraan leek nog intact.

“De brandweer is ter plaatse gekomen”, zegt Philip Lenaerts van

Jones Construct. “Vervolgens werd de gebruikeli­jke procedure gevolgd. De politie is foto’s komen nemen en heeft die aan DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernieting van Ontploffin­gstuigen, doorgestuu­rd.”

Daar klonk het koelbloedi­g dat het oorlogstui­g naast de werfcontai­ner moest worden gezet voor ophaling. Het moest zelfs niet speciaal binnen worden geplaatst. “Ach, in de Westhoek vinden ze nog elke dag oude springtuig­en, die worden daar ook gewoon tegen de baan gezet voor ophaling”, zegt Marinus. Hij zat zelf drie jaar in het leger en is dus wat gewend. Aanvankeli­jk werd gezegd dat het om een Duitse bunkerbom uit de Tweede Wereldoorl­og ging. “Maar dit is geen bom hoor, eerder een kogel”, denkt Marinus.

Brisantgra­naat

“Het is iets dat afgeschote­n is geweest om iets te raken en zo tot ontploffin­g te brengen, maar vermoedeli­jk is het afgeschamp­t en

Marc Marinus

Jones Construct niet tot ontploffin­g gekomen.” Ook Leo Hermans van de heemkundig­e kring van Zoersel die vlak naast de werfzone woont, kwam een kijkje nemen.

“Ik heb eens zitten googelen en denk dat het een brisantgra­naat is. Mogelijk is die hier zelfs toevallig terechtgek­omen, want achteraan werd zo veel rommel uit de zwarte grond gezeefd dat het vermoeden bestaat dat hier vroeger eens een hoop puin van elders is aangevoerd geweest.”

“Als hij toen niet ontploft is, dan nu ook niet meer.”

Bij de bouw van de bibliothee­k in 2013 schuin aan de overzijde, werd een Duitse helm uit de Tweede Wereldoorl­og opgegraven. En in de tuin van de pastorie van Zoersel, in vogelvluch­t ook niet ver van de vindplaats van de granaat, staat de uitlaat van een stuwingsra­ket van een V2 die daar ook ooit eens in de buurt is neergekome­n. In Zoersel vielen kwamen er vijf V2’s neer. Intussen schiet Dorp Zoersel goed op. Het project heeft een eigen website dorpzoerse­l.be waarop alle info staat.

De Brasschaat­se kunstenare­s Karien Heijtlager zit met de handen in het haar. Uit haar atelier is een 32 cm hoog beeld gestolen dat de danser Mikhail Baryshniko­v voorstelt. Er zijn geen sporen van inbraak. Karien begrijpt niet hoe het is kunnen gebeuren. “De dief heeft geen verklaring van echtheid van het lichtgroen gepatineer­de kunstwerk dat uit mijn atelier werd gestolen. Daarom heb ik de veilinghui­zen al op de hoogte gebracht. Ik heb intussen ook aangifte gedaan van de diefstal, maar een anonieme teruggave mag ook van mij”, zegt de kunstenare­s.

“Gelukkig heb ik nog een mal van het beeld. Die gaat volgende week naar de gieter. Ik feliciteer de dief alvast met zijn of haar goede smaak”, zegt Karien. die al een tijdje op zoek naar een eigen werkruimte om haar gangen te gaan.

karienheij­tlager@gmail.com

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Marc Marinus van Jones Construct met het zware oorlogstui­g.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Marc Marinus van Jones Construct met het zware oorlogstui­g.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? Heijtlager bij een beeld.
FOTO JAN BRYS Heijtlager bij een beeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium