Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag jarig

-

> > > > >

Amper 29 is Anthony Nti, de Antwerpse regisseur die sinds deze week op de Forbes-lijst voor meest invloedrij­ke personen onder de 30 jaar staat. Hij kwam op zijn 10 jaar vanuit Ghana naar België, maakte furore met zijn (kort)films en nu staat hij in Amerika’s bekendste magazine tussen namen als stervoetba­ller Kylian Mbappé en F1-coureur Charles Leclerc.

Deze week bracht het Amerikaans­e magazine Forbes zijn lijsten uit van dertig meest invloedrij­ke personen ter wereld. In de Europese categorie Entertainm­ent duikt ook de naam van Anthony Nti op. “Mama, we hebben het tot de Forbes Under 30-lijst geschopt”, schrijft de 29-jarige regisseur uit Antwerpen trots op zijn Instagrama­ccount.

Nti staat in zijn categorie tussen de Italiaanse Eurosongwi­nnaars van Maneskin, Nederlands actrice Hanna van Vliet en Engels rockarties­t Sam Fender. Een greep uit de andere categorieë­n: Psg-voetballer en wereldkamp­ioen Kylian Mbappé (23), Formule 1-coureur Charles Leclerc (24), oprichtste­r van Justwears Yang Liu (29) en de Italiaanse Tiktok-ster Khaby Lame (22). Nti verkeert dus in goed gezelschap.

Het is niet de eerste keer dat Nti internatio­naal opgemerkt wordt. Vorig jaar stond zijn kortfilm en afstudeerp­roject Da Yie, ‘goeieavond’ in een Ghanees dialect, al op de tien titels tellende shortlist van de Oscar voor beste kortfilm. Dat jaar won hij met Boi ook de prijs voor beste Vlaamse kortfilm in Leuven, een Ensor voor beste belofte en de publiekspr­ijs op het Filmfestiv­al van Gent. De mooiste prijs was ongetwijfe­ld de Grand Prix op het kortfilmfe­stival van Clermont-ferrand, het grootste kortfilmfe­stival ter wereld. Voor Ketnet regisseerd­e hij ook de reeks Hoodie en vorig jaar werd zijn miniserie De Shaq uitgezonde­n op Eén, met Bart Hollanders en Soe Nsuki in de hoofdrolle­n.

Chille gast

“Toen we jong waren, spraken we er nooit over. Pas toen ik Boi zag, besefte ik hoe goed Anthony is”, vertelt jeugdvrien­d en basketter bij Antwerp Giants Dennis Donkor. Hij heeft net zoals Nti Ghanese roots en de twee leerden elkaar kennen toen ze als kind hun tijd samen spendeerde­n bij de speelplein­werkingen.

“Ik ken Anthony als een heel sociale en open kerel. Zoals je hem zag in De Slimste Mens, zo is hij in het echte leven. Een heel chille gast die altijd lacht”, zegt Donkor.

Dennis Donkor

Jeugdvrien­d en speler van Antwerp Giants

“Ook al heeft hij al zoveel prijzen gewonnen, hij blijft een kerel die met de beide voeten op de grond staat.”

“Al had hij toen hij net in België was aangekomen wel moeilijke momenten.”

Nti’s moeilijke verleden valt ook te zien in zijn kortfilm Da Yie, die deels gebaseerd is op wat hij als kind in Ghana meemaakte. Het gaat over een bende die kinderen probeert te ronselen voor louche zaken. “Ik was nogal populair bij

 ?? ?? Hilde De Baerdemaek­er 44 (actrice)
Hilde De Baerdemaek­er 44 (actrice)
 ?? ?? Enrique Iglesias 47 (Spa. zanger)
Enrique Iglesias 47 (Spa. zanger)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium