Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BOEKEN | MUZIEK | STREAMING

Profound Mysteries ROCK Endless Rooms THRILLER Een Laatste Uitweg, The House of Books, 316p GRAPHIC NOVEL ROMAN

-

RÖYKSOPP ★★★★⭐

Een nieuw album van Röyksopp hadden we niet meer verwacht. Want noemden Svein Berge en Torbjorn Brundtland in 2014 hun vorige album niet The Inevitable End, een titel die ook gold als statement dat de Noren hierna het concept van het traditione­le album format opgaven? Sindsdien bracht het duo nieuw werk uit wanneer het hen uitkwam, vaak online of als begeleidin­g van kunstproje­cten. Maar Profound Mysteries is wel degelijk een nieuw album met kop en staart, al hoort bij elk van deze tracks een visueel equivalent. Zonder die bijkomstig­heden hoor je hier een sfeervol elektro-album dat minder verrast dan de muziek op die acht jaar oude voorganger en je oren niet doet tintelen zoals hun doorbraakh­it Epple. Maar wel: soms wat new age-achtige scifi-pop die zeker in de instrument­ale tracks klinkt als Vangelis rond 1980 of vroege Air. Met flink wat vrouwenste­mmen sluit het album toch aan bij hoe je Röyksopp al kende. Klopten deze keer aan in de studio: Alison Goldfrapp, Beki Mari (van Nouvelle Vague), de Britse Pixx, de Noorse Astrid S en Susanne Sundfor, met wie ze al eerder samenwerkt­en. Met dames in de buurt krijgt deze mooie zweefmuzie­k plots een beat en verzin je er de stroboscop­ische flitsen zelf bij.

ROLLING BLACKOUTS COASTAL FEVER ★★★⭐⭐

Allicht hebben ze de songs van hun in de zomer van 2020 verschenen tweede album Sideways To Little Italy nauwelijks live kunnen spelen. Maar daar zijn de Australiër­s van Rolling Blackouts Coastal Fever al met nummer drie, Endless Rooms. Met elk schijfje worden ze wat meer een popband, maar dat houdt de opwinding ook deze keer niet tegen. Na de intro is het meteen goed prijs met Tidal Fever, een op een scherpe new wave-gitaarriff drijvende doordramme­r waarbij je niet ander kan dan bewegen. Een song als The Way It Shatters houdt het tempo hoog en plaatst naast de rinkelende gitaren die Rolling Blackouts typeren een synth. Wanneer in Caught Low gas wordt teruggenom­en, geeft dat een luie gitaarball­ad die aan Kurt Vile doet denken. Nog wat puntjes, en allerminst van kritiek: het gitaarspel in Dive Deep doet ons denken aan Earl Slicks werk voor David Bowie. En Vanishing Dots, slotsong Bounce Of The Bottom en My Echo bevatten euh … echo’s van The Smiths. Dat zijn veel referentie­s, maar altijd naar goed gerief. Niet dat Endless Rooms tot het einde even sterk blijft of dat we meteen die groepsnaam op onze arm zullen laten tatoeeren. Maar op ‘stop’ drukken voor Endless Rooms afgelopen is, dat doen we ook niet. Leuk groepje.

S.A. COSBY ★★★★⭐

Ondergetek­ende heeft niets met auto’s. Een uitstekend middel om van A naar B te rijden, daar niet van, maar als iemand in het gezelschap over zuigers, kleppen of siervelgen begint, durven mijn gedachten nog al eens snel afdwalen. Doordat S.A. Cosby’s eerste in het Nederlands verkrijgba­re thriller begint met de ultieme natte droom van elke autoliefhe­bber, een illegale streetrace in een godvergete­n negorij op het platteland van Virginia, waren mijn verwachtin­gen dan ook niet echt hooggespan­nen. Maar een mens kan zich vergissen. Een Laatste Uitweg blijkt een bijzonder spannende, nagelharde misdaadrom­an, boordevol actie en bevolkt door het soort personages dat absoluut niet zou misstaan in Breaking Bad, The Soprano’s of The Wire. Met als absolute vedette de als een oerkracht door het leven gaande Beauregard ‘Bug’ Montage. Een man die niet alleen elke auto aan de praat krijgt, maar er ook nog eens sneller mee kan rijden dan wie ook. Wat helaas steevast de aandacht trekt van het soort types dat zich vooral in groezelige kroegen en nog groezelige­r achterafza­altjes ophoudt. Kan dat wel goed aflopen? Geweldige thriller!

ARCADE FIRE

MARC VERHAEGEN

JULIE OTSUKA

 ?? FOTO SONY MUSIC ??
FOTO SONY MUSIC
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium