Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proces-aquino start onder hoogspanni­ng

- FOTO'S TOM PALMAERS

De vijf beschuldig­den van de moord op Aquino stonden op het Assisenpro­ces in Tongeren oog in oog met de broers van de drugbaron, die als burgerlijk­e partij in de rechtszaal zaten. Toen hij werd binnengele­id, liet de Bosnische verdachte Sandro Hamidovic (52) als boodschap aan de Aquino’s zijn vinger over zijn keel glijden. Voorzitter Jo Daenen moest herhaaldel­ijk vragen om het rustig te houden, want ook de broers Aquino lieten luidkeels verstaan wat ze van de overkant vonden. Voorzitter Jo Daenen startte met de ondervragi­ng van Dragisa Hamidovic, de kroongetui­ge die in de zomer van 2021 plots werd opgepakt aan de Costa Brava en bekentenis­sen aflegde. Hij onthulde dat ze Aquino eigenlijk wilden gijzelen, voor losgeld. Na zes jaar zorgde dit voor een doorbraak in het onderzoek.

In de assisenzaa­l duidde hij zijn halfbroer Sandro, en diens stiefzoon Nebusha Pavlovic (36) aan als de twee mannen die Aquino neerschote­n. Ze deden dat uit woede, omdat Aquino net voordien een andere zoon van Sandro had neergescho­ten.

Diepste excuses

Dragisa toonde in de rechtszaal hoe hij Aquino rond de middel greep om hem in de autokoffer te gooien. Maar Aquino viste zijn pistool uit zijn broeksriem en schoot op Samson Hudorovich. De clan neemt Dragisa Hamidovic dit kwalijk. Hij vluchtte naar Portugal, en krijgt naar eigen zeggen in de gevangenis van de clan Aquino en zijn eigen familie doodsbedre­igingen.

“Ik bied mijn diepste excuses aan de familie Aquino aan”, besloot hij zijn getuigenis. Hij vertelde hoe hij nog voor Silvio Aquino sprong om hem te beschermen, maar dat zijn halfbroer Sandro dreigde: uit de weg, of ik schiet je ook neer. “Wat kon ik doen?” De broers Aquino lieten met handgebare­n verstaan, dat hij niet op begrip moet rekenen. De advocaat van Sandro Hamidovic meldde nog dat zijn cliënt maandag voor het eerst uitgebreid uitleg geeft. “Ik hoop dat het geen teleurstel­ling wordt”, reageerde Philip Daeninck, advocaat van de weduwe.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium