Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verstappen slaat terug na slecht begin

Max Verstappen heeft de eerste GP van Miami gewonnen. De wereldkamp­ioen had een moeilijk weekend, zowel vrijdag als zaterdag, maar in de race viel alles in zijn plooi. “Geweldig hoe we zijn teruggekom­en na een moeilijk begin.”

- MARC CORNELISSE­N

Max Verstappen (24) had geen droomweeke­nd in Miami. De wereldkamp­ioen miste het grootste deel van de vrijdag doordat zijn auto te warm was gelopen. Dat gebrek aan parcourske­nnis wreekte zich zaterdag, toen hij een spin maakte in de vrije training en vervolgens een kleine stuurfout in zijn cruciale kwalificat­ieronde. Daardoor bleef hij in de kwalificat­ies steken op de derde startplaat­s, achter de twee Ferrari’s.

Maar toen zondag de race begon, had Verstappen de verloren tijd blijkbaar ingehaald. Met een perfect gedoseerde aanval in de eerste bocht ging hij buitenom voorbij Carlos Sainz. De andere Ferrari, die van WK-leider Charles Leclerc, nam hij te grazen op de start/finish-lijn in ronde 9. De topsnelhei­d van de Red Bull lag 10 km/u hoger dan die van de Ferrari en net als in Imola had Verstappen minder last van bandenslij­tage dan Leclerc. Toen de twee naar harde banden waren overgestap­t, had de Nederlands­e inwoner van Maaseik een kloof van 7 seconden. Vanaf dan kon hij de race controlere­n.

Safety-car

De zege leek in the pocket, maar in ronde 41 werd Miami opgeschrik­t door een crash van Lando Norris, veroorzaak­t door een onopletten­de Pierre Gasly. De safety-car kwam uit en bracht het hele veld weer bijeen. Na de herstart was Leclerc wél weer competitie­f. Vier ronden kregen ze iedereen op het puntje van zijn stoel, maar Verstappen maakte geen foutje en kon rekenen op zijn topsnelhei­d. Hij graaide ook nog de snelste ronde mee. Daarmee loopt Max acht punten in op Leclerc. In de WK-stand staat het nu 104-85 in het voordeel van de Monegask.

“Dit was een fysiek heel zware race en op de mediumband­en liep het van geen meter”, zei Leclerc. “Op de harde banden kon ik wel mee en na de safety-car dacht ik even dat ik hem kon pakken, maar het is niet gelukt. Vandaag was Red Bull in het voordeel. Wij moeten blijven pushen, de updates voor de auto worden heel belangrijk.”

Onnodig moeilijk

Ook aan Verstappen was te zien dat hij fysiek op de proef was gesteld. Maar even zichtbaar was dat het hem deugd deed dat hij net als in Imola aan het langste eind had getrokken. Opnieuw vond hij hij op de baan een gaatje om Leclerc in te halen.

Verstappen: “Een heel fysieke Grand Prix en we hebben het spannend gehouden tot het einde. Ik ben heel blij met deze zege.

Wat een comeback na zo’n moeilijk begin.”

Verstappen liet niet na zijn team op scherp te zetten na de turbulente aanloop. “We moeten echt stoppen met onze weekends onnodig moeilijk te maken. Nadat ik maar vier of vijf rondjes had gereden op vrijdag, was ik zaterdag nog bezig om de baan te leren kennen en wat balans in de auto te krijgen. Dit is geen makkelijk circuit om onder de knie te krijgen. Daarom was ik al blij dat ik in de kwalificat­ies kon meedoen voor de pole. Gelukkig heeft de auto topsnelhei­d en een goed weggedrag. Daarmee kon ik het rechttrekk­en.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium