Gazet van Antwerpen Stad en Rand

First lady VS Jill Biden bezoekt Oekraïne

Russische aanvallen blijven maar komen, met raketten op Odessa en bom op school

- (kba)

Scholen die als schuilplaa­ts dienen, zo zijn er veel in Oekraïne. Eén daarvan kreeg een verrassing­sbezoek van de Amerikaans­e first lady Jill Biden. Een andere stond urenlang in brand, wellicht na een Russische luchtaanva­l. Mogelijk vielen er zestig doden. “De Russen doen er alles aan om de weerstand van Oekraïne te breken.”

Er kwam ook een klein beetje goed nieuws uit Oekraïne dit weekend. Zowel Rusland als Oekraïne meldde dat alle vrouwen en kinderen geëvacueer­d zijn uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. Ze zaten daar wekenlang vast in bunkers, met nauwelijks toegang tot eten of water. Bussen brachten hen naar veiliger oorden in deregio, geëscortee­rd door soldaten.

Maar elders in Oekraïne stegen rookwolken op. Boven havenstad Odessa bijvoorbee­ld. “De vijand gaat voort met de materiële destructie van de infrastruc­tuur en de psychologi­sche druk op de burgerbevo­lking”, zegt het Oekraiense leger, dat spreekt over zes Russische raketten. Het zou gaan om een aanval op een militaire luchthaven en een munitiedep­ot, waarbij geen slachtoffe­rs vielen.

“Die aanvallen betekenen nog niet dat Rusland erop uit is om nu ook Odessa te veroveren”, zegt militair analist Peter Wijninga. “Ze hebben de handen al vol met Marioepol en de Donbas. Dit soort gerichte aanvallen, zoals onlangs ook op Lviv, dient om de voor Oekraïense soldaten aan het front te verstoren. En om aan Oekraïners te tonen dat ze nergens echt veilig zijn.”

Gevangen onder puin

In Loehansk wordt gevreesd voor het leven van zestig mensen na een vermoedeli­jke luchtaanva­l op een school, met een urenlange brand tot gevolg. Onafhankel­ijke verificati­e is er nog niet, maar Oekraïense autoriteit­en hebben het over negentig mensen die daar een onderkomen zochten.

“Dertig mensen zijn levend geëvacueer­d uit het puin, van wie er zeven gewond waren”, zegt gouverneur Sergiy Gaidai. “Waarschijn­lijk zijn er zestig gestorven.”

Ook aan de andere kant van het land doen scholen dienst als onderkomen voor vluchtelin­gen. In één daarvan, vlak bij de Slowaakse grens, stond plots Jill Biden. “Ik wilde hier zijn op Moederdag”, zei de first lady van de Verenigde Stazelfde ten. “We vinden het belangrijk om aan het Oekraïense volk te tonen dat deze oorlog moet stoppen. Het is een gruwelijke oorlog.” Ze sprak er ook met haar Oekraïense collega Olena Zelenska, die haar beaanvoerl­ijnen dankte voor haar “moedige daad”.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau was gisteren in Oekraïne. Hij bezocht Irpin, een stadje net ten westen van hoofdstad Kyiv.

 ?? FOTO AFP ?? Olena Zelenska en Jill Biden in gesprek in een school.
FOTO AFP Olena Zelenska en Jill Biden in gesprek in een school.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium