Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek KALI-team nekt vechtsport­gala in Lotto Arena

Sportpalei­s NV zet samenwerki­ng met organisato­r Antwerp Fighting Organisati­on stop

-

Het grote kickboksga­la Glory Rivals#1 zal niet doorgaan in de Lotto Arena in Antwerpen. Sportpalei­s NV heeft de samenwerki­ng met organisato­r Antwerp Fighting Organisati­on (AFO) verbroken omdat het KALIteam onderzoek doet naar fiscale fraude en witwasprak­tijken.

Het kickboksga­la in de Antwerpse Lotto Arena moest het eerste in de reeks van Glory Rivals worden. Voor het evenement werkten de twee grote Nederlands­e organisati­es Glory en Enfusion samen met Antwerp Fighting Organisati­on, een plaatselij­ke promotor die eerder al grote vechtsport­gala’s organiseer­de in samenwerki­ng met Enfusion.

AFO heeft zich echter de aandacht van het KALI-team op de hals gehaald. De organisati­e zou nauwe banden hebben met sleutelfig­uren uit het Antwerpse misdaadcir­cuit. De viptafels tijdens de vechtsport­gala’s worden vooral bezet door criminelen, die daar duizenden euro voor neertellen. Vechtsport­gala’s zijn zo uitgegroei­d tot netwerkeve­nementen voor de criminele onderwerel­d. En ze mogen dan een doorn in het oog zijn van politie en gerecht, het organisere­n van dergelijke evenemente­n is volstrekt legaal.

Politie en gerecht stellen zich wel ernstige vragen bij de financiële geldstrome­n binnen AFO, een vzw die volgens het Staatsblad al op 16 januari 2020 failliet werd verklaard. Daarnaast zijn er aanwijzing­en dat AFO de btw op de ticketverk­oop nooit heeft betaald aan de btw-administra­tie.

“Administra­tieve problemen”

Het parket van Antwerpen bevestigt dat er een onderzoek werd geopend wegens witwassen en fiscale fraude. “Meer kunnen we er voorlopig niet over kwijt”, zegt Kristof Aerts, woordvoerd­er van het parket van Antwerpen.

Dat het evenement in Antwerpen werd gecanceld, was volgens organisato­r AFO het gevolg van “administra­tieve problemen” tussen de organisati­e en zaaluitbat­er Sportpalei­s NV. Volgens onze bronnen trok Sportpalei­s NV de stekker eruit, uit vrees mee vervolgd te worden voor witwasprak­tijken. “Laten we zeggen dat we met de organisati­e een aantal risico’s liepen die we niet wensten te lopen”, reageert CEO Jan Van Esbroeck.

Enfusion en AFO kondigden aan dat ze op zoek zouden gaan naar een nieuwe locatie voor Glory Rivals #1, maar de kans dat ze in ons land een grote zaal vinden, is erg klein.

Jan Van Esbroeck

Sportpalei­s NV

“Laten we zeggen dat we met de organisati­e een aantal risico’s liepen die we niet wensten te lopen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium