Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Benzine duurder dan ooit

Onzekerhei­d op oliemarkte­n zorgt voor grote prijsspron­gen

- JOHAN MATTART

De benzinepri­js stijgt vandaag met meer dan 5 cent per liter naar het hoogste niveau ooit, zo maakte de FOD Economie gisteren bekend. Deze keer speelt niet alleen de oorlog in Oekraïne een rol. “We zien echt enorme bokkenspro­ngen.”

Een liter benzine 95 (E10) mag vanaf vandaag maximaal 1,957 euro kosten, dat is een stijging met 5,4 cent. De maximumpri­js van een liter benzine 98 (E5) klimt met 5,8 cent tot 2,069 euro per liter. Er zijn twee aanleiding­en voor de nieuwe prijsstijg­ing”, zegt Johan Mattart van Brafco, de federatie van brandstofh­andelaars. “Ten eerste zijn de noteringen van olieproduc­ten op de internatio­nale markten nog maar eens de hoogte in gegaan ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Dat gebeurde vorige week al, maar de prijzen aan de pomp worden altijd met enige vertraging aangepast. Dat gebeurt pas nadat de twee basisdremp­els zijn overschred­en. En dat was gisterocht­end dus het geval. Ten tweede is de prijsstijg­ing ook te wijten aan de dollar, die momenteel erg sterk staat ten opzichte van de euro.”

Mogen we in de nabije toekomst nog meer stijgingen verwachten? Of mogen we eindelijk verwachten dat de prijzen gaan dalen? “We zien dat de internatio­nale markten een beetje afkoelen en dat de prijzen opnieuw licht dalend zijn”, aldus Mattart. “Dat heeft allicht te maken met de toespraak die Vladimir Poetin gisteren gaf en waarmee hij geen extra olie op het vuur gegoten heeft.”

Toch is een prijsdalin­g aan de pomp niet zeker. “Daarvoor moet die neerwaarts­e trend zich nog een aantal dagen voortzette­n”, zegt Mattart. “En door de oorlog is de internatio­nale markt zo volatiel geworden, dat zoiets onmogelijk te voorspelle­n is. De ene dag zien we een daling met 30 tot 50 dollar, de andere dag weer een even grote of zelfs nog grotere stijging. We zien enorme bokkenspro­ngen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium