Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze riskeren hun leven, of ze nu schrijven of vechten

Pulitzerpr­ijs eert Oekraïense journalist­en

- (tr)

Journalist­en in Oekraïne staan voor de keuze: blijven schrijven, of mee vechten. In beide gevallen riskeren ze hun leven. Al minstens zeven journalist­en zijn omgekomen tijdens de oorlog. Ze werden gisteren geëerd tijdens de uitreiking van de prestigieu­ze Pulitzerpr­ijs.

Het sneeuwde, dus hij had zijn muts op. Zijn helm had hij vastgemaak­t aan een kogelweren­de vest. Twee tassen bengelden rond zijn heupen, met daarin lenzen en een extra batterij. In de ene hand hield hij zijn fototoeste­l, in de andere: een kat.

De foto van Maksim Levin (41), de persfotogr­aaf die een straatkat redde op het slagveld tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatist­en in de Donbas, ging de wereld rond. Maar niet om de reden die hij had gehoopt. De foto ging viraal nadat Levin zelf was omgekomen bij een Russische aanval nabij Kyiv. “Hij was ongewapend en droeg een kogelweren­de vest met ‘pers’ op de borst”, aldus Reporters Zonder Grenzen. De ngo maakte in maart als eerste melding van de verdwijnin­g van de Oekraiense journalist, die voor een nieuwswebs­ite werkte en ook beelden maakte voor het internatio­nale persagents­chap Reuters. Enkele dagen later werd Levins lichaam gevonden. De fotograaf laat een vrouw en vier kinderen achter.

Bericht over VN-topman

Naast Levin zijn nog andere Oekraïense reporters omgekomen. Vira Hyrych (55) was een radiojourn­alist wier levenloze lichaam vanonder het puin werd gehaald in Kyiv. Een raket had de verdieping van haar appartemen­tsgebouw neergehaal­d. VN-baas António Guterres was die dag op bezoek in

Kyiv, toen er voor het eerst sinds lang een bombardeme­nt uitbrak op de Oekraïense hoofdstad. “De VN-secretaris­generaal is gechoqueer­d, maar in veiligheid”, klonk het na die Russische raketaanva­l. Achter dat geruststel­lende nieuwsberi­cht over de VN-topman, zit het verhaal van Hyrych. Een Oekraïense journalist die omkwam bij de oorlog waarover ze berichtte.

Ook de populaire tv-reporter Oleksandr Makhov (36) stierf in de oorlog. Hij kwam om tijdens gevechten met Russische troepen in Izjoem, een stad in de noordooste­lijke regio rond Charkov. Al deed de bekende tv-reporter niet aan oorlogsjou­rnalistiek. Hij was een journalist, die besloot mee te vechten. Toen zijn geboortest­reek de Donbas in 2014 al onder vuur kwam, nam de tv-reporter ook de wapens op.

Zeven journalist­en overleden

Volgens het Comité ter Beschermin­g van Journalist­en zijn intussen zeven journalist­en overleden in Oekraïne sinds de start van de oorlog. Zij, en hun collega’s, werden gisteren geeerd met een “speciale vermelding” tijdens de uitreiking van de prestigieu­ze Amerikaans­e literatuur­prijs. “Voor hun moed, uithouding­svermogen en de toewijding aan waarheidsg­etrouwe verslaggev­ing tijdens de meedogenlo­ze invasie van Poetin”, klonk het. Vorig jaar viel die eer reporters in Afghanista­n te beurt, die verslag uitbrachte­n over de impact van de jarenlange oorlog op hun land. “De Oekraïense journalist­en volharden in hun poging om een accuraat beeld te geven van een verschrikk­elijke realiteit”, klonk het bij de Pulitzers. “Ondanks bombardeme­nten, ontvoering­en, bezettinge­n en zelfs doden.”

 ?? FOTO'S REUTERS, RR ?? Persfotogr­aaf Maksim Levin en tvreporter Oleksandr Makhov kwamen om bij Russische aanvallen.
FOTO'S REUTERS, RR Persfotogr­aaf Maksim Levin en tvreporter Oleksandr Makhov kwamen om bij Russische aanvallen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium