Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben er schatje. Ik ga je trots maken”

Sms’en met Maïlys (18) tonen hoe Alexander Dean al langer wraakplann­en had

- MARC KLIFMAN

“Ik maak me echt zorgen om je, maar ik moet nu aan mezelf denken. Herpak je en wees sterk.” In haar laatste van duizenden sms’en aan Alexander Dean waarschuwt Maïlys dat hij geen “domme dingen” mag doen. Maar het vele berichtenv­erkeer maakt ook duidelijk hoe desastreus hun relatie was en hoe vastberade­n de bodybuilde­r al twee maanden was om wraak te nemen op Jeroen Verstraete.

“Je hebt me zoveel pijn gedaan. Je liet me niets van vrijheid. Ik wil mijn familie zien. Ik wil naar de fitness kunnen gaan. Ik hou ook van jou. Maar ik wil niet meer. Als je je vriendin van 18 buitensmij­t … Waar is je beschermin­g dan?” Het is slechts een van de vele berichten van Maïlys naar Alexander Dean, die gistermidd­ag door hoofdinspe­cteurs Andy Dewulf en Marnix Vandewalle – de twee vaste ondervrage­rs van de bodybuilde­r – werden voorgeleze­n. De speurders stonden in hun exposé uitvoerig stil bij een lange tijdlijn, beginnend met een overzicht van de vijf fotoshoots die Maïlys sinds 2015 bij amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete (39) hield. Het meisje – amper 16 toen – poseerde in lingerie, maar ook naakt. En soms zeer expliciet. In chatberich­ten nadien had ze het tegen iemand over “een fotograaf” die “wel een pedo is”. Later zegt ze ook nog “dat hij zijn handen niet kon thuishoude­n”.

“Ze was zijn bezit geworden”

In de periode na de fotoshoots leerde Maïlys bodybuilde­r Alexander Dean kennen en halfweg 2016 gingen zij samenwonen. Maar uit de duizenden chatberich­ten tussen hen, en vooral ook de zevenduize­nd sms’en die ze tussen maart en juli 2017 naar elkaar stuurden, bleek hoe desastreus hun relatie was.

Jasmijn, de mama van Maïlys, verklaarde bij de politie dat haar dochter van Alexander Dean niets mocht. “Zij was zijn bezit geworden.” Drie maanden later stuurde ze een sms naar Maïlys omdat ze amper nog contact maakte. “Ik hoop echt dat je veilig bent. Je broer en ik waren echt bang van hem. Ik heb er geen goed gevoel bij. Wij worden echt buitengesl­oten.” In februari 2017 werd Maïlys door de bodybuilde­r een eerste keer buitengeze­t. Er volgden een hoop verwijten heen en weer. Maar Dean sms’te ook dit: “Ik wil je alleen beschermen. Dat weet je.” Begin maart, vier maanden voor de moorden, volgde een nieuwe conversati­e tussen hen, verwijzend naar amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete. Dean beweert Verstraete­s adres te hebben, maar wil zijn naam niet noemen. Later verklaarde Dean aan zijn ondervrage­rs dat hij dacht dat Maïlys terug zou komen “als ik iets extreems deed”. In de nasleep daarvan volgden een hoop verwijten heen en weer tussen hen. Eventjes kwam het nadien ook weer goed tussen hen. Maar op 20 mei 2017 gingen ze definitief uit elkaar. Opvallend: een dag later al trok Alexander Dean een eerste keer naar de woning van Jeroen Verstraete, op wie hij wraak wilde nemen voor de fotoshoots met Mailys. “Ik ben er schatje. Ik ga je trots maken. Ik beloof het”, stuurde hij haar via Messenger. Diezelfde dag nog probeerde hij bij de fotograaf binnen te dringen, maar hij werd betrapt.

YouTubevid­eo’s

Uit het onderzoek van de speurders blijkt dat Alexander Dean tegenover een vriend duidelijk maakte dat hij zijn ex-vriendinne­tje zou vermoorden en daarna zichzelf. “Ze kan niet met mannen omgaan. Ze is meerdere keren verkracht. Ik probeerde haar te beschermen. Ik weet wie ze zijn”, stuurde hij de vriend. Ook Maïlys bleef hij ondertusse­n bestoken met berichten. “Dan ga ik maar domme dingen doen. Ik zie geen andere opties meer, liefje.”

In de week voor de viervoudig­e moord verklaarde Alexander Dean

“Ik weet dat je geen slecht persoon bent. Maar we hebben het slechtste in elkaar naar boven gehaald.”

in video’s op YouTube dat hij voor zijn “Plan B” zou kiezen. “Ik ben een monster geworden om een monster aan te kunnen. En ja, het is deels voor mezelf.” Maïlys vroeg hem nog “geen domme dingen” te doen. “Ik weet dat je geen slecht persoon bent. Maar we hebben het slechtste in elkaar naar boven gehaald”, zegt ze nog in een van haar laatste chats. Een paar uur voor de bodybuilde­r aan zijn dodelijke raid begon, stuurde hij nog een laatste keer. “Ik hou van je.”

Nog geen 24 uur later stak hij Jeroen Verstraete, Maïlys en haar grootouder­s dood. Volgens wetsdokter Hubert Floré waren ze alle vier kansloos voor een gevaarlijk­e kolos als Dean, die tien keer meer testostero­n in zijn bloed had dan normaal.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? De onderzoeks­rechter kreeg duizenden sms’en voorgescho­teld. Daaruit bleek hoe desastreus de relatie tussen Dean en Maïlys was.
FOTO SIMON MOUTON De onderzoeks­rechter kreeg duizenden sms’en voorgescho­teld. Daaruit bleek hoe desastreus de relatie tussen Dean en Maïlys was.
 ?? FOTO IF/PIETER CRUDENAIRE ?? De vermoorde Maïlys Descamps.
FOTO IF/PIETER CRUDENAIRE De vermoorde Maïlys Descamps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium