Gazet van Antwerpen Stad en Rand

+ 1,5 graden is plots geen vaag doemscenar­io meer

Volgens klimaatwet­enschapper Wim Thiery (VUB) zullen gevolgen meteen merkbaar zijn

- ANTON GOEGEBEUR

De kans is groot dat de aarde nog voor 2027 de grens van 1,5 graad opwarming voor het eerst zal bereiken. En dat terwijl de wereld ernaar streeft om onder die lat te blijven, en al zeker niet hoger te gaan. De gevolgen zullen volgens klimaatwet­enschapper Wim Thiery (VUB) meteen merkbaar zijn. “We spreken over mislukte oogsten, orkanen, bosbranden, hittegolve­n en waterbomme­n. Alle extreme weerfenome­nen die we nu al zien, maar dan meer en nog intenser.”

De 1,5 graad opwarming is niet langer een vage stip aan de horizon. De kans dat de wereld die veelbespro­ken cruciale grens al binnen de komende vijf jaar bereikt, is groot. De World Meteorolog­ical Organizati­on (WMO) schat die mogelijkhe­id op 48%, fiftyfifty dus. Belangrijk om te weten is dat die voorspelli­ng over één jaar gaat, voor een werkelijke klimaatopw­arming kijken wetenschap­pers naar het gemiddelde over twintig jaar.

Bijna één kans op de twee dus. Ter vergelijki­ng: in 2015 was die kans vrijwel onbestaand­e, tussen 2017 en 2021 werd het op zo’n 10% ingeschat.

De WMO is een gereputeer­de instelling. Hun voorspelli­ng is gebaseerd op input van topwetensc­happers en de beste klimaatmod­ellen, ontwikkeld door de meest vooraansta­ande klimaatcen­tra op aarde. Hun analyse is dus serieus te nemen en is een forse klap voor het wereldwijd­e streefdoel om de klimaatopw­arming tot 1,5 graad te beperken. Grote bijeenkoms­ten in Parijs, Glasgow en eind dit jaar Sharm-el-Sheikh ten spijt. De tijd lijkt op. “En toch mag het Parijsakko­ord niet in de prullenman­d. Elke tiende van een graad telt”, zegt klimaatwet­enschapper Wim Thiery (VUB). Hij is de bezieler van myclimatef­uture.info, de website waar iedereen kan berekenen wat hem of haar te wachten staat.

Maar het klimaat is nog steeds aan het opwarmen. Dat streven kan dus toch niet meer gehaald worden?

Wim Thiery: “Wat de WMO voorspelt, is een voorsmaakj­e. Zij zeggen dat de kans reëel is dat we in de komende jaren die grens van 1,5 graad gaan bereiken. Het zou een eerste uitschiete­r zijn. Daarna kan de opwarming weer een beetje afnemen, maar de opwaartse trend is duidelijk. Klimatolog­en kijken naar gemiddelde­s over twintig à dertig jaar om te kunnen spreken van klimaatopw­arming. Bij alle toekomstsc­enario’s is het waarschijn­lijk dat het klimaat nog vóór 2040 met 1,5 graad gestegen zal zijn. Op dat moment zal elk jaar gemiddeld genomen zo’n 1,5 graden warmer zijn.”

Een voorsmaakj­e, wat mogen we verwachten?

“We spreken over mislukte oogsten, orkanen, bosbranden, hittegolve­n en waterbomme­n. Alle extreme weerfenome­nen die we nu al zien, maar dan meer en nog intenser. We hebben al jaren gehad met 1,2 graad opwarming. Elke tiende extra maakt absoluut een verschil. Het zal in onze omgeving merkbaar zijn.”

Het kan bij een uitschiete­r blijven en dan weer dalen?

“Er zijn optimistis­che scenario’s die uitgaan van een afvlakking bij 1,5 graad of een kort moment van doorstijge­n, waarna het weer daalt tot onder die grens. In elk geval moeten we nu alles op alles zetten en dat gebeurt niet. Met het huidige beleid steven we af op een opwarming met zowat 3 graden. De consequent­ies voor het leven op aarde zijn dan catastrofa­al.”

Was er na de klimaattop in Glasgow geen voorzichti­g optimisme? “Met de klimaatbel­oftes die landen in Parijs hebben ingediend, zaten we boven de

(2015, red.) 3 graden. In Glasgow hebben verschille­nde landen en regio’s hun ambities verhoogd, waaronder de Europese Unie, maar andere landen zoals China, India en Australië deden dat niet of nauwelijks.”

“Dit najaar is er een top in Sharm-el-Sheikh. Daar ligt een voorstel op tafel om de klimaatpla­nnen voortaan ieder jaar te updaten in plaats van om de vijf jaar. Als dat er komt, is er misschien nog kans voor die hoopgevend­e scenario’s.”

Oekraïne, hoge inflatie, … Er lijkt nog weinig aandacht voor klimaat te zijn.

“Terwijl dit juist het scharnierm­oment moet zijn. Met onze afhankelij­kheid van fossiele brandstoff­en financiere­n we een oorlog, zetten we onze veiligheid op het spel. Als we nu geen ongeziene investerin­g in hernieuwba­re energie doen, wanneer dan wel? Wind op land, wind op zee, zonnepanel­en, elektrisch­e wagens en huizen aan een duizelingw­ekkend tempo renoveren. Dat is wat nu moet gebeuren.”

Wanneer is het klimaatdoe­l van 1,5 graad echt buiten bereik?

“Tegen het huidig tempo is een klimaatopw­arming met 1,5 graad tegen 2040 een feit. Over enkele jaren, voor 2030, gaan we kunnen zeggen of we de trend al dan niet hebben kunnen afbuigen. Als het niet lukt, en zo ziet het er vandaag naar uit, dan moeten we niet opgeven. Zoals ik zei: iedere tiende telt. Misschien kunnen we nog afkloppen op 1,7 of 1,8. De wereld zal merkbaar beter zijn dan bij 2, laat staan 3 graden opwarming.”

Zorgt een opwarming van 1,5 graad voor onomkeerba­re schade?

“Elke ramp gelinkt aan klimaatver­andering is onomkeerba­ar. We kunnen het aantal hittegolve­n en droogtes niet meer doen afnemen. We kunnen het wel doen stabiliser­en. Als we over de 2 graden gaan, dan verliezen we onze greep. Dan kunnen we de smeltende ijskappen en de stijgende zeespiegel niet meer tegenhoude­n. Zelfs als we de uitstoot tot nul herleiden, zullen de gevolgen blijven escaleren.”

“We kunnen het aantal hittegolve­n en droogtes niet meer doen afnemen.”

 ?? ??
 ?? FOTO MARCO MERTENS ??
FOTO MARCO MERTENS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium