Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit slaat in als een bom”

Vakbonden zagen verhuizing Cloetta van Turnhout naar Roosendaal niet aankomen

- BRITT PEETERS

Cloetta, de Zweedse snoepfabri­kant die onder meer Sportlife-kauwgom en King Pepermunt maakt, heeft gisterocht­end op een bijzondere ondernemin­gsraad bevestigd dat het zijn vestiging in Turnhout wil sluiten. Het bedrijf bouwt een nieuwe vestiging in de buurt van het Nederlands­e Roosendaal. Het is de bedoeling dat het personeel mee kan verhuizen. Het nieuws is ingeslagen als een bom, zo konden we vaststelle­n aan de poort in Turnhout.

Wat er het personeel precies te wachten staat, is nog niet helemaal duidelijk. “Onze toekomst is heel onzeker”, zegt werknemer Tony Roevens uit Mol. Al 27 jaar werkt hij bij Cloetta in Turnhout. “Ik werk aan maar het is een groot vraagteken wat er nog verbeterd kan worden en of de werknemers nu nog gemotiveer­d kunnen blijven. Sinds maandagavo­nd ligt alles hier stil. Dat we vooraf niets over een sluiting hebben vernomen, klopt ook. Heel vervelend”, vertelt hij.

Focus Improvemen­t,

“Klaar voor de toekomst”

“We zijn maandagavo­nd begonnen met het informeren van onze werknemers”, zegt Nederlande­r Marcel Mensink, operations president bij Cloetta. “Aangezien we een beursgenot­eerd bedrijf zijn, zijn we verplicht eerst de aandeelhou­ders op de hoogte te brengen. Ik zou ook liefst eerst onze medewerker­s informeren, maar dat is nu eenmaal de realiteit.”

“De reacties zijn gemengd: de ene collega is heel gelaten en berust erin, omdat hij het al eens heeft meegemaakt. De andere heeft het wel moeilijk. Het blijft afwachten. Al zal pendelen naar Roosendaal voor velen van ons geen optie zijn. Ik vermoed dat ongeveer 90% van de collega’s dat niet ziet zitten. Ik woon in Mol, volgens mij is het dan absurd om elke dag naar Roosendaal te gaan. Ik had echt gehoopt hier nog een paar jaar te kunnen blijven en afronden.”

“Dankzij dit besluit kunnen we verder groeien”, legt Mensink de keuze voor één nieuwe fabriek in Nederland uit, in plaats van een in België en twee in Nederland. “Het biedt ons de mogelijkhe­id een fabriek neer te zetten die klaar is voor de toekomst. We verwachten een margeverbe­tering tussen de 1,6 en 1,8%. Waarom Nederland? Het zwaartepun­t van waar we produceren en leveren ligt in Nederland. Het is wel de bedoeling dat we onze kennis en ons kunnen uit Turnhout meenemen.”

De nieuwe fabriek komt in de nabijheid van Roosendaal. Het voornemen is om vanaf 2024 met de bouw te starten en in 2026 met de productie van start te gaan. Plantmanag­er

in Turnhout Peter Berkers garandeert dat de medewerker­s tot dan in Turnhout kunnen blijven werken. “We beseffen dat de afstand naar Roosendaal niet evident is”, zegt Berkers. “Maar we hopen dat zo veel mogelijk mensen aan boord blijven.”

Loonkost

Nochtans presteert de fabriek in Turnhout wel goed. “Dit is dan ook niet het resultaat van een

zegt Mensink. “Het heeft alles te maken met het feit dat we willen blijven groeien, daarom investeren we in een nieuwe faciliteit. Grondstoff­en zijn duur en kosten lopen op, maar ook dat is geen reden van deze beslissing. De loonkost heeft indirect wel mee voor de beslissing gezorgd, want in de nieuwe fabriek zullen we efficiënte­r kunnen opereren, waardoor die kost naar beneden zal gaan.”

“Wij zijn samen met de medewerker­s enorm misnoegd over de communicat­ie”, reageert Nancy Bollen van het ABVV. “Het bestuur dacht de internatio­nale richtlijne­n te volgen, omdat Cloetta een beursgenou­nderperfor­mance”,

“Vorige week vond hier nog een personeels­feest plaats. De mensen werden geprezen omdat Turnhout het beste bedrijf is qua productie.”

“Als beursgenot­eerd bedrijf is Cloetta verplicht om eerst de aandeelhou­ders op de hoogte te brengen.”

teerd bedrijf is. Maar ondertusse­n zijn ze tot de conclusie gekomen dat die niet geldig zijn in België. Het moest dus niet zo verlopen.”

“Vorige week vond hier nog een personeels­feest plaats”, gaat ze verder. “De mensen werden geprezen omdat Turnhout het beste bedrijf is qua productie. En nu dit. Dat slaat in als een bom. De meeste werknemers zullen mee kunnen verhuizen, maar daar moeten we nog serieus voor onderhande­len, want er is sprake van voorrang voor de Nederlande­rs. En Roosendaal is 50 km

Marcel Mensink

Operations president van Turnhout, dat is niet evident. Veel werknemers komen van nog verder. De mensen in het bedrijf hangen ook enorm aan elkaar. Het is triest om te zien.” benadrukt wel dat ze vertrouwen heeft in de gesprekken. “Het eerste gesprek verliep vlot. Volgende week starten we verder op, en we zijn hoopvol, maar we wachten ook af. Het treft dan ook 115 mensen, 350 in totaal met de Nederlande­rs erbij. Dat is niet min.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? De Cloetta-vestiging op de Everdongen­laan in Turnhout.
FOTO BERT DE DEKEN De Cloetta-vestiging op de Everdongen­laan in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium