Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als het van de studenten afhangt, komen er e-bikes

Donkey Republic mogelijk in zee met UAntwerpen voor vervoer tussen campussen

- LAURENS VAN AERT (fh)

De Deense aanbieder van elektrisch­e deelfietse­n Donkey Republic komt in de loop van de zomer naar Antwerpen. De UAntwerpen ziet in Donkey een mogelijke partner om het mobiliteit­sprobleem tussen haar campussen gedeelteli­jk op te lossen. Momenteel lopen er dan ook gesprekken tussen beide partijen, al is het voorlopig nog te vroeg om de samenwerki­ng te officialis­eren.

Wie dinsdagmid­dag aan het station van Berchem passeerde, kon er bijna niet naast kijken. Een tiental feloranje fietsen van Donkey Republic stonden netjes op een rij voor een exclusief proefritje door de stad. Bram De Pooter, consulent fietsbelei­d op de afdeling mobiliteit, en Dirk Vermeiren, woordvoerd­er van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), lieten Erdem Ovacik kennismake­n met de Antwerpse fietsinfra­structuur. Hij is de CEO van Donkey Republic, het Deense bedrijf dat deze zomer een groot e-bike deelsystee­m in de vervoerreg­io Antwerpen uitrolt.

Tijdens de rit werd er halt gehouden op plaatsen waar de stad belangrijk­e veranderin­gen doorvoerde om de fietsinfra­structuure­n veiligheid te verbeteren. Een belangrijk­e stop vond plaats op de stadscampu­s van de UAntwerpen. De universite­it ziet in Donkey namelijk een potentiële partner om het mobiliteit­sprobleem tussen haar campussen gedeelteli­jk op te lossen.

Nog geen beslissing

Peter De Meyer, woordvoerd­er van de universite­it: “Het is een probleem dat al lang aansleept. Wie van de stadscampu­s naar campus Drie Eiken moet, is een hele poos onderweg, ongeacht het vervoersmi­ddel. Studenten protestere­n al jaren.”

Via de stad kwam de UAntwerpen

Peter De Meyer

in contact met Donkey. “Volgens onze cijfers zouden heel wat studenten en personeels­leden op termijn voor de e-bikes opteren als voornaamst­e vervoermid­del.

De gesprekken lopen, maar definitief uitsluitse­l is er nog niet. Al mogen we niet meer te lang wachten met de eindbeslis­sing als we mee op de trein van Donkey willen springen. Zij zouden het hele gat niet kunnen dichtrijde­n, maar wel een belangrijk puzzelstuk­je zijn”, aldus De Meyer.

CEO Erdem Ovacik beseft dat zijn bedrijf de universite­it kan helpen en dacht al na over manieren om het systeem uit te rollen. “We kunnen hubs creëren in de buurt van de campus waar studenten de fietsen kunnen achterlate­n. Een andere optie is een uniek registrati­esysteem voor studenten. Als ze dan aanmelden met hun studentenm­ail, krijgen ze toegang tot specifieke fietsen. En dan is er nog een derde mogelijkhe­id waarbij we een aantal fietsen enkel zouden laten circuleren

tussen campussen.” de Uniek in Europa verschille­nde

De fietstocht eindigde op de Grote Markt, waar schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) de groep opwachtte. Hij is voorzitter van de vervoerreg­io en is trots op de komst van Donkey Republic. “Op zo’n oppervlakt­e zo’n systeem neerpoten is uniek in Europa. Vanaf de zomer beschikken we over een groot potentieel aan deelfietse­n. In Vlaanderen rijden er nu zo’n achthonder­d fietsen van Donkey Republic, daar zetten wij er in één klap tweeduizen­d bij. Alle 33 gemeenten en steden uit de vervoerreg­io doen mee. De uitrol gebeurt deze zomer met een officiële lancering.”

Op 4 juni worden alle mensen met de naam De Vos, Vossen, Renard of een andere vossenvari­ant verwacht voor een reünie op het Conscience­plein. In de Stadsbibli­otheek wordt dan het boek

voorgestel­d. Met boek en feest neemt An Renard afscheid als directeur van de Erfgoedbib­liotheek . Ze wordt opgevolgd door Peter Thoelen.

door vos

iGefascine­erd

Gefascinee­rd

Peter Thoelen (1964) is een communicat­iewetensch­apper die er al een veelzijdig­e carrière heeft opzitten. Hij was lange tijd directeur van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen, werd in 2016 directeur van de Groep Algemene Uitgevers en volgt op 15 mei An Renard op, die de Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience meer dan twintig jaar heeft geleid.

An Renard zorgde voor de erkenning als Vlaamse erfgoedbib­liotheek. Dat gaf een financiële injectie en bevorderde digitalise­ring en onderzoek.

Op 4 juni zwaait de Erfgoedbib­liotheek An Renard uit met een origineel en feestelijk programma. Er wordt een boek gepresente­erd gebaseerd op de sluwe naamgenoot van Renard. De mooiste vossenboek­en uit de Erfgoedbib­liotheek komen erin aan bod. Op het Conscience­plein vindt een vossenreün­ie plaats waarop alle dragers van de naam Reynaert, Renard, Vos, De Vos of Vossen om 10.45u worden verwacht voor een groepsfoto door fotografe Carmen De Vos. Nadien nodigt An Renard haar naamgenote­n uit voor een bezoek aan de presentati­e in de Nottebohmz­aal. door vos www.conscience­bibliothee­k.be

Universite­it Antwerpen

“Wie van de stadscampu­s naar campus Drie Eiken moet, is lang onderweg, ongeacht het vervoersmi­ddel. Studenten protestere­n al jaren.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De fietsen van Donkey arriveren deze zomer in de vervoerreg­io. Links rijdt consulent fietsbelei­d Bram De Pooter, naast hem CEO van Donkey Republic Erdem Ovacik.
FOTO DIRK KERSTENS De fietsen van Donkey arriveren deze zomer in de vervoerreg­io. Links rijdt consulent fietsbelei­d Bram De Pooter, naast hem CEO van Donkey Republic Erdem Ovacik.
 ?? FOTO LUCID ?? An Renard.
FOTO LUCID An Renard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium