Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeneverver­haal stopt, bruine kroeg blijft

Bart Daems (45) neemt café De Vagant in Reyndersst­raat over

- REBECCA VAN REMOORTERE

Na 36 jaar stopt het verhaal van De Vagant als walhalla voor de jeneverlie­fhebber. Antwerpse jeneverkon­ing en uitbater van het café Ronald Ferket stopt en geeft de fakkel door aan nieuwe uitbater Bart Daems. “Er komt een einde aan het jeneverver­haal, want mijn passie gaat niet zover als die van Ronald. Maar de sfeer van het café blijft wel”, zegt hij.

Nog een likje verf en wat verbouwing­en om van de bovenste verdieping­en mooie appartemen­ten te maken, veel meer verandert er niet aan café De Vagant in de Reyndersst­raat. Het interieur van de bruine kroeg blijft en aan de meubels wordt niet geraakt. Dat wil de nieuwe uitbater Bart Daems (45) uit Tisselt eerst en vooral al gezegd hebben.

Want aan de authentiek­e sfeer van het café raken zou zonde zijn. Daems beseft dat hij een Antwerps monument overneemt en kent café De Vagant zelf ook al jaren. “Ik kwam hier als klant en als vertegenwo­ordiger. Ik werkte lang voor Duvel Moortgat en had ook drie jaar lang een eigen café. Ik stapte uit de horeca toen we aan gezinsuitb­reiding gingen doen. De kinderen zijn ondertusse­n 18 en 15 jaar dus is de tijd rijp voor mij om opnieuw in de horeca te stappen. Ik had meteen een crush op het pand van De Vagant toen ik hoorde dat het over te nemen was, dus het verhaal klopt daar voor mij.”

Ronald Ferket

De Vagant staat al meer dan dertig jaar bekend als het jenevercaf­é van Antwerpen. Ronald Ferket had er een assortimen­t van meer dan tweehonder­d verschille­nde soorten staan. Dat verhaal stopt nu. “Heel het leven van Ronald was gebouwd rond jenever. Hij verkocht meer dan tweehonder­d soorten. Dan moet je wel gepassione­erd zijn. Mijn passie ligt bij een mooi café en verschille­nde lekkere bieren. We gaan van vier naar zeven tapkranen in het café om meer bieren te kunnen aanbieden.”

Toch gaat de link met jenever niet helemaal verloren. “Ik verkoop zeker nog een aantal goede jenevers. Op aanraden van de zoon van Ronald ben ik een distilleer­derij gaan bezoeken. Daar heb ik leuke rondleidin­gen gekregen en een goed contact gelegd. Ik zorg dus wel nog voor een gamma aan jenevers, maar het zal niet meer zo uitgebreid zijn.”

Op 22 mei opent De Vagant opnieuw. Onder dezelfde naam. “Een vagant is een middeleeuw­se rondtrekke­nde muzikant, die naam heeft niets met jenever te maken, dus kan hij blijven. Ik mik nu op voormalige vaste klanten, maar evengoed op toeristen. De jenever was belangrijk hier, maar ik hoorde al van een paar dames die vaste klanten zijn dat de sfeer belangrijk­er is. En dat ze hun tafeltje willen houden. We gaan hier niet voor een Tomorrowla­ndsfeer met luide muziek, wel voor een plek waar iedereen terecht kan met een streep klassieke muziek of jazz op de achtergron­d.”

Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijgan­ger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bart Daems in De Vagant. Het interieur blijft er hetzelfde uitzien.
FOTO JORIS HERREGODS Bart Daems in De Vagant. Het interieur blijft er hetzelfde uitzien.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium