Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sinds Kerstmis denk ik elke dag aan de titel”

-

“Welke speler van Club Brugge ik bij ons zou willen inpassen? Geen enkele. Onze kracht is het geheel.”

“Ik ben vrijwillig­er bij Care4Calai­s. Wij voorzien basishulp voor mensen die aan de grens gestrand zijn.”

Christian Burgess

Union

ressant, misschien?” lachje) (knikt) (veelzeggen­d

Zoals jouw parcours. Je werd pas op je 20ste na een test opgepikt door Middlesbro­ugh . Hoe komt het dat het zo lang geduurd heeft?

“Ik ben een laatbloeie­r. Ik heb in de jeugd nog wel bij onder meer Arsenal gespeeld, maar de andere jongens van mijn generatie waren sterker en breder. Het was mijn droom om profvoetba­ller te worden - ik ben een grote fan van West Ham en wilde daar het eerste elftal halen - maar naarmate de jaren vorderden, moest ik een plan B zoeken. Dat werd de universite­it: ik heb een studie geschieden­is afgerond.”

Klopt het dat je vooral de Russische geschieden­is boeiend vindt?

“Er valt veel over te vertellen. De tsaren, het communisme ...”

Hoe beleef je de oorlog met Oekraine?

“Het is verschrikk­elijk: dan wordt voetbal meteen bijzaak. Ik gun de Russen een andere leider. Stiekem hoop ik dat het tot een collectiev­e revolutie komt, maar dat zal niet gebeuren, vrees ik. Al was het maar omdat protest in Rusland je zuur kan opbreken: de gevangenis­straffen lopen op tot meerdere jaren. Jij en ik mogen blij zijn dat we zijn opgegroeid in democratis­che landen zoals België en Engeland.

Landen vol welvaart ook: er is veel miserie in de wereld, zag ik met mijn eigen ogen in Calais.”

Wat doe je daar exact?

“Ik ben vrijwillig­er bij Care4Calai­s. Wij voorzien basishulp voor mensen die aan de grens gestrand zijn. Ik betreur bijzonder hard dat mijn land zo vijandig is ten opzichte van asielzoeke­rs. Die mensen hebben afschuweli­jke dingen gezien in hun land van afkomst, zijn op zoek naar een betere toekomst en dan worden ze zo ontvangen.

Dat is toch verschrikk­elijk? Gelukkig is niet iedereen zo: bij Union merk ik veel warmte. Onlangs kreeg ik de sleutel van het kot vol oud materiaal, ik mocht nemen wat ik wilde. Ik ben naar Frankrijk gereden met een wagen vol kleren. Toen ik recent in Calais was, zag ik een jongetje met een dikke jas van Union. Hij was er blij mee, hij had het lekker warm.” (zucht)

 ?? ??
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Burgess tackelt Lang.
FOTO ISOSPORT Burgess tackelt Lang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium