Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De keeper van de toekomst

Anderlecht ziet in nieuwe nummer 1 als Van Crombrugge vertrekt

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht gelooft in de 19-jarige Bart Verbruggen. De Nederlands­e doelman straalde op Antwerp (0-4) vertrouwen uit als vervanger van de geblesseer­de Hendrik Van Crombrugge en is klaar om nog playoffdue­ls te betwisten. Meer nog: als Van Crombrugge deze zomer een transfer versiert, dan krijgt Verbruggen zijn kans als eerste doelman.

Het is nog even afwachten of Hendrik Van Crombrugge morgen kan spelen tegen Antwerp, maar bij Anderlecht maken ze zich niet druk. Bart Verbruggen slaagde vorig weekend immers voor zijn examen toen hij op de Bosuil even moest inspringen. Als de tiener morgen opnieuw in het doel staat, weet iedereen dat ze op hem kunnen rekenen.

Niet dat Verbruggen zondag buitengewo­ne reddingen moest verrichten. Om hem echt te evalueren, was Antwerp te zwak, maar de Nederlande­r was goed op hoge ballen en voetbalde uitstekend mee. Hij was gefocust. Net als vorig jaar krijgt Verbruggen zijn kans tijdens de meest cruciale momenten van het seizoen en lijkt hij kalm te blijven. Vorig jaar nam hij tijdens de play-offs de plaats van Timon Wellenreut­her in en daarop viel ook weinig aan te merken.

Maatjes met Zirkzee

Het plan van Anderlecht is dat Bart Verbruggen op termijn de nieuwe nummer 1 wordt. Hij ontwikkelt zich goed en heeft de juiste kwaliteite­n: zowel op het vlak van techniek, fysiek als mentalitei­t. Tijdens de reguliere competitie speelde hij weliswaar geen minuut en ook in de beker kreeg hij geen kans - zelfs niet in de eerste rondes maar toch ging hij niet morren. Zelfs als de goalie in de tribune moest zitten omdat Anderlecht op de bank Colin Coosemans nodig had om aan genoeg voetbal-Belgen te komen, aanvaardde

Verbruggen dat. Geduld is ook een kwaliteit.

Verbruggen werkte veel matchen af met de U23. Daar deed hij het uitstekend, op één foutje in de 3-4-nederlaag tegen kampioen Genk na. De man van 1m92 ligt ook goed in de spelersgro­ep. Hij gaat al eens iets eten met Joshua Zirkzee.

Het scenario dat nu op tafel ligt, is dat Verbruggen volgend seizoen de vaste doelman wordt van de Anderlecht­beloften in 1B. Dan kan hij zich verder ontplooien in profmatche­n. Maar het kan ook sneller gaan. Want als Hendrik Van Crombrugge deze zomer zou vertrekken, krijgt de Nederlande­r zeker zijn kans als paars-witte nummer 1. Anderlecht gelooft niet meer in Timon Wellenreut­her, die nu uitgeleend is aan Willem II.

Interesse in Van Crombrugge?

De sleutel ligt dus bij Hendrik Van Crombrugge. Die zou op zijn 29ste geen neen zeggen tegen een leuk, nieuw avontuur. Voor het tweede jaar op rij kende de Brabander een goed seizoen. Ja, er was een misser in de reguliere competitie tegen Club Brugge, maar hij blonk ook heel vaak uit. Zo verzekerde Van Crombrugge Anderlecht op Kortrijk van de Champions’ play-offs en hield hij twee weken geleden Noa Lang eens van een gemaakte goal. Hij zal dus interesse opwekken.

Dan moet er natuurlijk nog een goed miljoenenb­od binnenkome­n. Van Crombrugge genoot eerder wel interesse vanuit Italië, maar heeft in Brussel nog een mooi contract tot 2025. De club zal hem niet zomaar laten gaan.

Van Crombrugge moet wel voorzichti­g zijn met zijn rug waaraan hij vorig seizoen geopereerd is, maar dat leek tot vorige week best goed te gaan. Hij hoopt alvast dat hij zich nog kan tonen in de resterende drie play-offduels. Zo niet, dan staat Verbruggen klaar om hem te vervangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium