Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genk blijft hopen

- MARNIK GEUKENS

RC Genk kan ook zondag tegen AA Gent nog blijven strijden voor zijn laatste kans(je) op Europees voetbal. Dankzij een sterke tweede helft tegen Charleroi pakt Racing 10 op 12 in de Europe play-offs maar heeft het nog steeds een 6 op 6 en een Gentse uitschuive­r tegen Charleroi nodig om de play-offs te winnen.

Na de late Gentse winning goal in Mechelen startte de thuisploeg play-offwedstri­jd vier met de rug tegen de muur. Alleen een 9 op 9 hield de waterkans op het laatste Europees ticket intact. Coach Storck koos in vergelijki­ng met vrijdag opnieuw voor maar liefst zeven nieuwe namen. Onder wie de vier verdediger­s én de doelman. Marten Vandevoord­t viel namelijk uit tijdens de opwarming, waardoor de jonge Tobe Leysen een basisplaat­s kreeg.

Leysen moest op een schot(je) van Ilaihamari­ratra als eerste de handschoen­en vuil maken. Genk domineerde maar geraakte met zijn combinatie­s amper in de bezoekende rechthoek. Halfweg de eerste helft kon Paintsil wel dreigen na een kort genomen hoekschop,

4DE SPEELDAG

zijn afgeweerd schot zoefde naast.

Zo kabbelde de eerste helft naar minuut 34, waarin de bezoekers uit het niets toesloegen. Ouattara weerde een voorzet af in de voeten van de aanstormen­de Ilaimahari­tra, die vanop ruim 25 meter uitpakte met een onhoudbare plaatsbal in de bovenhoek.

De 0-1 bracht eindelijk een beetje schwung in de wedstrijd. Nog in dezelfde minuut geraakte Ito aan de tweede paal net onvoldoend­e bij een voorzet van een actieve Paintsil. De doorgebrok­en Hrosovsky mocht vrij aanleggen maar Koffi weerde zijn knal en Onuachu trapte de rebound over. Op dat moment had het al wel 0-2 kunnen staan. Na verkeerd doordekken van Cuesta mocht Morioka van op rechts alleen op Leysen af, de jonge doelman verkleinde perfect zijn hoek.

Erop en erover Coach Storck wisselde naar inmiddels goeie gewoonte al tijdens

de rust. Thorstvedt kwam voor schokbreke­r Ouattara. Het inspireerd­e de thuisploeg tot een vinnige start. Een voorzet van Heynen vond het hoofd van Onuachu, Koffi redde in stijl. Maar de tweede keer dat het hoofd van de Gouden schoen gevonden werd, was het wel raak. Assistenko­ning Ito werd vrijgespee­ld op rechts, in duikvlucht zorgde Onuachu voor de heerlijke gelijkmake­r (1-1). Net als vrijdag ging Racing erop en erover. Opnieuw sneed Ito op rechts door de Waalse boter. Zijn voorzet kwam net te ver voor Onuachu, waarop de geschrokke­n Nkuba de bal via de paal in eigen doel kopte (2-1).

Met nog ruim een halfuur te spelen ging de thuisploeg ditmaal niet op twee gedachten hinken. Genk ging op zoek naar de geruststel­lende derde treffer en vond die al snel. Weer droeg Ito zijn steentje bij met een goed aangesnede­n hoekschop, Cuesta duwde aan de tweede paal de (door)kopbal van Thorstvedt tegen de netten (3-1).

Charleroi hing in de touwen maar de thuisploeg liet tot twee keer de open kans op knock-out liggen. Eerst duwde Onuachu een iets te hoge voorzet van Ito naast het open doel, daarna trapte Paintsil - nadat hij de kaap Koffi netjes had gerond tegen de kruising van het lege doel.

Twee missers, die een dominant Genk nog bijna duur kwamen te staan. Een te lakse Ito wilde de bal over de achterlijn laten lopen maar werd verrast door Bayo, die Heymans prompt de 3-2 aanbood.

Zo werd het nog even bibberen voor RC Genk. Zeker toen in minuut 90 Kayembe via een dubbelpass in schietposi­tie kwam. Zijn knal zoefde echter voorlangs, zodat ook de thuismatch van zondag tegen AA Gent zijn belang behoudt. Met een achterstan­d van vier punten op de Buffalo’s is de toestand kritiek maar net niet hopeloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium