Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Bruyne heeft de sleutel tot zijn succes”

- MICHAEL VAN DAMME

Sinds Sergio Aguëro vorige zomer de club verliet, speelt Manchester City zonder echte spits. “Maar Guardiola is wel al een tijdlang op zoek naar een complete, diepe spits. Er waren geruchten rond Harry Kane, maar dat is een type dat vaak terugzakt”, zegt Eric Van Meir, die voor Play Sports de Premier League en het buitenland­s voetbal volgt. “En de interesse in Haaland is niet nieuw. Dat geeft aan dat Guardiola gelooft dat zijn ploeg nog beter kan worden met een échte nummer negen.”

Van Meir gelooft dat Haaland past in de manier van spelen. Het wordt aanpassen, niet omgooien. “Manchester City is een dominante ploeg, maar Dortmund is dat ook

(City heeft in de competitie bijna 68 procent balbezit, Dortmund 57 procent, red.).

Ik vind niet dat Haaland een counterspi­ts is, maar een complete spits die ook op de tegenaanva­l kan spelen. City maakt veel gebruik van de

de verticale banden tussen de doelpaal en de rand van de zestien meter, maar Haaland kan die perfect bespelen. Hij is een specialist in het benutten van lange passes achter de verdedigin­g.”

“Momenteel probeert Manchester City met een valse nummer negen spaces, half (een diepe spits die terugplooi­t, red.)

de centrale verdediger­s weg te lokken uit hun positie. De ruimte wordt dan benut door hun aanvallend­e middenveld­ers of flankaanva­llers, die naar binnen komen. Haaland zal vaker tussen de centrale verdediger­s staan en hen daar houden, maar dan komen er weer op andere plaatsen ruimtes. Het zal aanpassen zijn, maar ik geloof dat Guardiola het juiste systeem gaat vinden.”

Eddy Snelders, analist bij Sporza Radio, is sceptische­r. “Haaland heeft ongeloofli­jke kwaliteite­n en heeft zijn plaats bij eender welke topclub ter wereld, maar ik vraag me af of het systeem van Guardiola wel een spits met diepgang nodig heeft. Aguëro was een ander type, Gabriel Jesus is dat ook. Toen Lukaku naar Chelsea ging na het vertrek van Giroud, dachten we ook dat hij het breekijzer was dat ze nodig hadden, maar net als Haaland rendeert hij het best als hij de ruimtes kan bespelen. Dortmund mag dan wel vaak balbezit hebben, maar veel van zijn doelpunten maakt Haaland uit omschakeli­ngsmomente­n.”

“Bij Manchester City is het balbezit extreem. Tegenstand­ers plooien helemaal terug met een dubbele afweergord­el en moeten geduldig versmacht worden. Haaland zal zijn actieradiu­s moeten verleggen naar de zestien meter. Hij is pas 21, maar het zal een serieuze aanpassing vergen. Ik vraag me af of City de club is waar hij zich het gelukkigst zal voelen.”

Van Meir maakt zich geen zorgen over de combinatie Haaland-De Bruyne. “Bij Wolfsburg functionee­rde het goed met Bas Dost”, herinnert hij zich. 2014-2015 is inderdaad het recordseiz­oen van Kevin De Bruyne qua assists - 28 stuks in alle competitie­s - en

Wolfsburg speelde toen met een echte diepe spits: tot de winterstop vooral Ivica Olic en vanaf december Dost. “Haaland kan de ideale bliksemafl­eider zijn voor De Bruyne, die nu zelf de verdediger­s uit hun positie moet lokken, soms zelfs in de rol van valse negen. De Bruyne wijkt vaak uit naar de buitenkant­en, dan heb je baat bij een kopbalster­ke spits die goed positie kan kiezen. De Bruyne is in staat om de perfecte voorzetten af te leveren voor Haaland en is flexibel genoeg om zich aan te passen.”

Snelders gelooft dat De Bruyne de belangrijk­ste bondgenoot wordt van Haaland. En omgekeerd kan de Noor de Rode Duivel helpen om zijn statistiek­en op te krikken.

“De Bruyne heeft de sleutel tot het succes van Haaland. Hij kan hem beter maken. Als Haaland zich goed weet te positioner­en, kan De Bruyne hem met zijn perfecte passing in stelling brengen. Met Haaland erbij zal De Bruyne niet meer als valse negen moeten opereren, maar als een acht, die links of rechts kan uitwijken. Dat Haaland een ongeloofli­jke afwerker is, daar kunnen de statistiek­en van De Bruyne wel bij varen, want nu geeft hij nog veel potentiële assists die niet afgewerkt worden.”

 ?? FOTO AFP ?? Het geval Lukaku
FOTO AFP Het geval Lukaku

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium