Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Levende’ doodskist fungeert als klankkast

Componiste stelt muzikale kunstinsta­llatie in zwamvlokke­n voor

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

In de Droomgaard in de Moorstraat in Broechem stelde componiste Hanne Deneire (41) uit Antwerpen haar muzikale installati­e uit mycelium of zwamvlokke­n voor. Telkens een bezoeker de serre betreedt, weerklinkt de muziek AMI, een compositie voor solo accordeon. In juni verhuist de installati­e naar de Sint-Maartenske­rk in Kortrijk.

Hanne Deneire is klassiek componiste en maakte al compositie­s voor mensen met dementie en baby’s. Om de maatschapp­elijke impact van haar werk te vergroten, wou ze een muzikaal beeldende installati­e maken voor een publieke ruimte. Afgelopen zomer gaf ze training voor Doctors4Do­ctors in de tuin van dokter Eric Boydens in Broechem. Omdat ze de Droomgaard een inspireren­de omgeving vond, stelt ze haar beeldende muzikale installati­e nu ook daar tentoon.

Wie de serre betreedt, denkt direct aan sarcofagen. De drie rechtstaan­de objecten zijn inderdaad een soort doodskiste­n, uitgevoerd in mycelium met verkapt stro. “Ik werkte samen met de universite­it van Delft om tot dit organisch materiaal te komen. De objecten fungeren ook al eens soort klankkaste­n. Bij een live performanc­e, als ik met mijn basklarine­t voor de holtes van de kisten sta, klinkt mijn instrument naargelang ik sta gedempt, want mycelium wordt ook als isolatiema­teriaal gebruikt. Bezoekers kunnen hier ook zonder dat ik live speel binnenkome­n. Frank Vermeylen van Very Fine Solutions zorgde ervoor dat de compositie AMI via een sensor geactiveer­d wordt. Door de drie objecten heb je nooit het gevoel dat je hier alleen zit te luisteren.”

Het mycelium is eigenlijk

het

netwerk van alle draden van een schimmel. Ze zorgen bijvoorbee­ld voor vervoer van voeding onder de grond. De warmte in de serre zorgde voor een onverwacht effect, want op één van de sarcofagen groeien al ‘champignon­s’. “Die zwammen die nu zichtbaar worden, vind ik een fijn neveneffec­t. Zo zie je dat het echt een levende kunstinsta­llatie is.”

De textuur van de drie sarcofagen voelt verschille­nd aan, van babyzacht tot zelfs wat sponzig. Ze zijn twee meter en acht centimeter hoog en veertig centimeter diep. De muzikale mycelium installati­e AMI van Hanne Deneire is nog heel mei te bezoeken in De Droomgaard. Op www.hannedenei­re.info is te volgen wanneer ze live performanc­es doet. In juni en september staat de installati­e in de Sint-Maartenske­rk in Kortrijk.

 ?? FOTO ?? Piet Van Hecke van MuHKA, componiste Hanne Deneire en Frank Vermeylen van Very Fine Solutions die het technische luik verzorgde. Achter hen de muzikale installati­e uit mycelium.
FOTO Piet Van Hecke van MuHKA, componiste Hanne Deneire en Frank Vermeylen van Very Fine Solutions die het technische luik verzorgde. Achter hen de muzikale installati­e uit mycelium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium