Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe handicar voor rolstoelge­bruikers

Gemeente betaalt 56.000 euro voor Ford Transit

-

Wie als rolstoelge­bruiker in Kapellen vervoer wil, kan voortaan een beroep doen op de nieuwe handicar. Het gaat hier niet om ziekenverv­oer, daarvoor bestaat de ambulanced­ienst. De handicar, een Ford Transit, kostte 56.000 euro, btw inbegrepen.

Er is natuurlijk een aantal voorwaarde­n aan verbonden. Je moet inwoner van Kapellen zijn en je uitsluiten­d en permanent per rolstoel verplaatse­n. Je beschikt over een attest van invalidite­it van ten minste 66% en je gaat akkoord met een sociaal onderzoek naar je leef-, vermogens- en inkomenssi­tuatie en de vervoersmi­ddelen waarover jij of je partner beschikken. Bij aanvraag van het lidmaatsch­ap komt een ergotherap­eut op huisbezoek om de mobiliteit­sproblemen te bespreken.

“Wie een rit wil reserveren, doet dat minstens twee dagen vooraf”, zegt schepen Luc Devriese (N-VA). “Je betaalt een vergoeding van 0,30 euro per kilometer met een minimumtar­ief van 3 euro. Vanaf twee gebruikers wordt in één rit een groepstari­ef van 0,50 euro per kilometer aangereken­d. Voor drie gebruikers is dat 0,60 euro en 0,80 euro per vier rolstoelge­bruikers.”

Een rit annuleren moet minstens een dag vooraf gebeuren. Gebeurt dit niet tijdig, dan wordt een kost van 5 euro aangereken­d. De gebruikers krijgen maandelijk­s een factuur met een gedetaille­erd overzicht van de gereden kilometers. “We hebben bekeken of een elektrisch type tot de mogelijkhe­den behoorde, maar voor dit gebruik leek het niet geschikt”, zegt Devriese nog.

De gemeente Kapellen beschikt over vijf vrijwillig­ers om met de handicar te rijden. Het vorige voertuig was van 2009. Gemiddeld maakt de handicar zeshonderd ritten per jaar. De nieuwe verbruikt ongeveer 10,9 liter per 100 kilometer.

 ?? FOTO RONNY MULLENS ?? De nieuwe handicar.
FOTO RONNY MULLENS De nieuwe handicar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium