Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kampioenes van de keu

Biljartclu­b De Ploeg organiseer­t Europees kampioensc­hap driebanden voor vrouwen

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

Hoogspanni­ng in biljartcen­trum De Ploeg uit Halle op de Kapellei, want van vrijdag tot en met zondag wordt er het Europese kampioensc­hap driebanden voor dames beslecht. Thuisspeel­ster Danielle Le Bruyn (64) werd in het verleden al drie keer vice-Europees kampioen en won ook één keer zilver op het WK. Door de sterke tegenstand van de Nederlands­e dames acht Danielle zichzelf kansloos, maar vicevoorzi­tter van BC De Ploeg Luc Sebreghts gelooft er nog in. “Dan is het hier drie dagen kermis”, kondigt Luc al aan.

European Championsh­ip ladies 3-cushion 2022 strijkt de komende dagen neer in Zoersel. 23 deelneemst­ers uit tien landen, van Denemarken over Turkije tot Tsjechië, zakken vanaf woensdag naar BC De Ploeg af. Donderdag mogen ze er de tafels ‘inspelen’, want de regels van de Confédérat­ion Européenne de Billard (CEB), met hoofdzetel in Lausanne, zijn heel streng.

De biljarttaf­els zijn uitgerust met nagelnieuw­e blauwe lakens en zelfs de ballen en krijtjes komen recht uit de verpakking. Tijdens het kampioensc­hap moet de bar in de centrale zaal waar de hoofdtafel met tribune staat dicht. “Normaal, want stel dat iemand een warme choco besteld.

die stoom van de warme melk klinkt veel te luid”, zegt de ervaren Danielle Le Bruyn, zaakvoerst­er van biljartclu­b De Ploeg. “Daarom hebben we een externe bar nu in een tent buiten opgesteld.”

“Het enige toegelaten geluid bij supporters is een vingerknip om appreciati­e te laten blijken”, vertelt Sebreghts. “En bij een geweldige stoot mag er geapplaudi­sseerd worden.”

Psshhht:

Vlaggen

De vlaggen van alle deelnemend­e landen hangen al aan de ramen. Zelfs dát is verplicht door de CEB. In 2013 organiseer­de BC De

Ploeg al eens een Femina-wedstrijd met wereldtopp­ers en in 2017 organiseer­de de club het WK driebanden voor dames in De Kapel in Sint-Antonius. “Maar dit is de eerste keer dat we een evenement van dit niveau binnen ons eigen gebouw organisere­n. Er is een aparte regiekamer, want alle vier de wedstrijdt­afels worden gefilmd”, legt Luc uit. “De speelsters komen woensdag en donderdag aan. Ze logeren in de hotels De Heidebloem in Sint-Antonius, De Statie in Brecht en de Martinusho­eve in Halle.”

België heeft met Danielle Le Bruyn, Jaimie Buelens en MarieRose Rouffa drie ijzers in het vuur. De Mechelse Jaimie Buelens snoepte drie weken geleden de Belgische titel af van Danielle, uitgereken­d in BC De Ploeg. Ze delen nu elk zeven Belgische titels.

Of ze een thuisvoord­eel heeft? “Eerder een thuisnadee­l. Ik voel het in mijn rug en de stress van de organisati­e zorgde al voor slapeloze nachten”, relativeer­t Danielle haar eigen kansen. “Met een podiumplaa­ts zou ik al enorm gelukkig zijn.” Zelf ziet Danielle de Nederlands­e Therese Klompenhou­wer (39) winnen. Zij is nummer 1 op de wereldrank­ing en wordt de koningin van het driebanden genoemd. “Bovendien is ze een goede vriendin, want ze speelde zes jaar lang voor onze club”, vertelt Le Bruyn.

Supporters welkom

Vrienden van Biljartwor­ld, De Goeie Keu en BC De Ploeg zorgen mee voor het schrijfwer­k tijdens de driedaagse. Elk punt moet genoteerd worden. Donderdag om 20u mogen de deelneemst­ers de tafels komen inspelen. Iedereen krijgt een kwartier. Vrijdag beginnen om 10.30u de eerste wedstrijde­n. De dames worden voorgestel­d aan het publiek op het opDe zwepend ritme van

van Safri Duo. Zaterdag wordt er verder gespeeld tussen 14 en 22u, en zondag vanaf 10.30u zijn het dan de halve finales en de finale. “Zondag is er ook nog een trappisten­event voor genodigden”, verklapt Luc. René Vermeiren uit Wuustwezel, voorzitter van De Ploeg en jarenlang VRT-commentato­r, is de speaker.

Wie wil komen supportere­n is welkom. Er zal buiten ook een snacktent staan. Mocht er een Nederlands­e in de finale staan, verwacht Luc Sebreghts wel veel Hollandse supporters. “In Nederland zijn er veel vrouwen die goed met een keu overweg kunnen”, zegt Luc, die toch ook op Daniëlle nog zijn centen zou durven inzetten. “Want op een EK is álles mogelijk.” (The Bongo Song)

iPlayed-A-Live

Facebook: European Championsh­ip ladies 3-cushion 2022

 ?? FOTO ?? Danielle Le Bruyn en Luc Sebreghts met twee mascottebe­ertjes van het EK Ladies, die de voorbije maanden ter promotie en sponsoring werden verkocht.
FOTO Danielle Le Bruyn en Luc Sebreghts met twee mascottebe­ertjes van het EK Ladies, die de voorbije maanden ter promotie en sponsoring werden verkocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium