Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvallende filmshots

- LEO DE NIJN

• De havik die zijn prooi verschalkt: is hét openingsbe­eld van de trailer.

• Vechtende edelherten: twee mannetjes die op hun achterste poten elkaar te lijf gaan.

• De val van twee kuikentjes: de jongen van een nijlgans die uitschuive­n op een bevroren vijver.

• Aalscholve­rskolonie: beelden gedraaid boven een natuurgebi­ed in Blaasveld. Een drone brengt de zwemvogels en het landschap magistraal in beeld.

• Geeuwend vossenwelp­je: vertederen­d beeld uit een vossennest, gefilmd met camera’s op grote afstand.

• Zeevonk: een eencellig organisme dat licht kan geven en op warme lente- en zomeravond­en langs de kust op te merken is. Zeer mooi in beeld gebracht.(ldn)

van het productieh­uis Hotel Hungaria was geen sinecure.

“Het stond op mijn bucketlist om in ons land eens een hoogwaardi­ge natuurfilm te maken. De locaties in het buitenland zijn wel wilder, uitdagende­r en groter, maar ook in onze Belgische biotopen kan je mooi werk leveren. Het leuke is dat je hier niets moet uit kadreren, wat in het buitenland soms wel het geval is. We filmen hier in Vlaanderen bij wijze van spreken in onze achtertuin­en. En de nabijheid van de mens hoort bij onze natuur.”

Levert voldoende spectacula­ire beelden op?

Onze Natuur

“Het openingsbe­eld van de trailer, waarbij een havik komt aangevloge­n en in een bos een konijn verschalkt, is imposant. De uitschuive­rs van kuikens van een nijlgans op een bevroren vijver werken op de lachspiere­n. Maar ook de beelden van de knalrode lentevuurs­pin, de lichtgeven­de blauwe gloed van zeevonk, de zeldzame eikelmuize­n in de duinen in Raversijde (Oostende), bronstige edelherten en boksende hazen zullen de kijkers zeker aanspreken. Om de door onze droge zomers bijna verdwenen heikikker en het uitkomen van de eieren van een ringslang niet te vergeten.”

Naast de speelfilm is er een zevendelig­e reeks voor Canvas en RTL.

“De zes eerste aflevering­en focussen telkens op een ander thema, er zit een mix in van aaibare dieren, reptielen, amfibieën, insecten, enzovoort. De slotafleve­ring is een samenvatti­ng van waar we vandaag staan met onze Belgische natuur. Het besef dat natuur heel belangrijk is. Dat het de moeite waard is om, wat nog overblijft, met hand en tand te beschermen. Misschien dat deze reeks ons allemaal, de politiek in het bijzonder, doet nadenken over keuzes die we maken. Ik stel vast dat het niet goed gaat met onze natuur. Ik ken veel natuurbesc­hermers die constant in een oorlog verwikkeld zijn en gewapend moeten vechten tegen stropers, natuurvern­ielers en opzettelij­ke brandstich­tingen. Een informant van mij in Ethiopië is zelfs vermoord.”

We maken onze natuur kapot?

“De klimaatopw­arming komt eraan. En wereldwijd neemt onze impact en druk op de ons resterende natuur onrustwekk­end toe. Maar wat nog te weinig mensen beseffen, is dat wij op een bepaald moment voor een gigantisch­e wereldwijd­e ecologisch­e crisis gaan staan. Ik merk dat de beschermin­g van natuur vaak niet bovenaan onze agenda staat en blijkbaar nog steeds geen absolute prioriteit is. De natuur moet wijken voor andere belangen als geld, macht, hebzucht en politiek gewin. Ik hoop dat we het tij nog op tijd kunnen keren. Onlangs keken mijn kinderen Bo (8) en Fé (10) naar de documentai­re over het leven van de Britste televisiem­aker David Attenborou­gh. Daarin geeft hij toe dat we ons te lang hebben beziggehou­den om de schoonheid van onze natuur in beeld te brengen. Nu laat hij in zijn film de verwoesten­de veranderin­gen zien. Mijn kinderen vroegen me: papa, is het dat waar wij met onze natuur naartoe gaan? Ik heb moeten toegeven dat dit deels aan het gebeuren is, hoewel er ook tekenen van hoop zijn. Ik zag tranen in hun ogen.”

Ga je weer andere wegen bewandelen nu is afgerond?

iOnze Natuur

“Ik pik mijn internatio­naal werk weer op in Madagaskar. Voor een Frans-Engelse coproducti­e maken we een documentai­re over kameleons.”

is vanaf 21 september te bekijken in de Kinepolis-zalen. Je kan nu al dagelijks volgen op www.onzenatuur.be

Onze Natuur

Onze Natuur

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium