Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze natuur is de moeite waard”

Pim Niesten filmt eerste grote Belgische natuurdocu­mentaire

-

Natuurfilm­er en bioloog Pim Niesten (41) heeft voor productieh­uis Hotel Hungaria de laatste beelden geschoten van de eerste film over de wilde natuur in ons land. “De focus ligt op de schoonheid van wat er in ons Belgenland vandaag leeft en beweegt in onze natuur”, zegt Niesten, die aan de opdracht drie jaar heeft gewerkt. Hij reist al vijftien jaar de wereld rond om in de natuur te filmen voor grote namen als National Geographic, BBC en NDR.

Pim

Onze Natuur,

Voor noem het de Vlaamse filmden twee cameraploe­gen van productieh­uis Hotel Hungaria de eerste shots in maart 2019. Mechelaar Pim Niesten smeet zich daarna meer dan vijfhonder­d draaidagen op de Vlaamse fauna en flora. Het resultaat is niet alleen een langspeelf­ilm, maar ook een veelbelove­nde zevendelig­e documentai­rereeks voor Canvas en RTL.

Onze Natuur, Planet Earth,

Jij bent een natuurmens in hart en nieren?

“Het hartsgevoe­l met de natuur is mij met de paplepel ingegeven. De tuin van mijn ouders was het Mechelse Vrijbroekp­ark. Ik wou als kleine jongen eerst paleontolo­og worden, maar toen ik hoorde dat ik dan alleen opgravinge­n zou mogen doen, ben ik daar snel van afgestapt. Als tiener ging ik dikwijls trekvogels tellen in het Mechelsbro­ek. Om een solide achtergron­d te hebben, ben ik biologie gaan studeren aan de KULeuven. Daarna genoot ik een filmopleid­ing in Brussel.”

Niesten:

Hoe kom je in het wereldje van de natuurfilm­ers terecht?

“Voor mijn stage voor de filmschool, kwam ik bij een Nederlands productieh­uis terecht. Ik kwam in contact met mensen die zich bezighield­en met natuurfilm­s. Bij de BBC in Bristol mocht ik mijn eerste natuurfilm­pjes tonen. Dat was meteen bingo en wat later kon ik voor een opdracht mee naar Zuid-Afri

Pim Niesten

ka. Inmiddels freelance ik vijftien jaar voor buitenland­se productieh­uizen die opdrachten afwerken voor onder meer BBC of National Geographic. Ik ben de enige Vlaming die op dit niveau wereldwijd natuurdocu­mentaires maakt.”

Is filmen in de natuur ook een fysieke veldslag?

“Zeker weten. Voor een meerdelige reeks over nationale parken in Amerika ben ik verantwoor­delijk geweest voor de aflevering­en in de Grand Canyon, in de staat Arizona. Mooi, maar om te werken, zowel logistiek als fysiek, heel zwaar. Je moet conditione­el top zijn. Het is dikwijls in de meest onherbergz­ame gebieden sleuren met tientallen kilo’s aan camera’s, verrekijke­rs, statieven, lenzen, enzovoort. Dagenlang heb ik een rugzak gedragen van dertig tot veertig kilogram zwaar. Opgeven staat niet in mijn woordenboe­k, ook al is het resultaat niet altijd zoals je wil.”

Wat was je mooiste opdracht?

“De Saguaro-woestijn tussen de grote kandelaarc­actussen in Arizona met zijn magistrale westernlan­dschappen is mij altijd bijgebleve­n. Dat is een buitenaard­se plek midden in de woestijn, maar vol leven als je weet waar je het moet zoeken. En die informante­n leer je met de jaren beter kennen. Je kan daar elk moment verdwalen. Een kompas, gps en coördinate­n heb ik altijd bij de hand. Want je draait daar een hoek om en je weet met die kolossen van cactussen niet meer waar je staat.”

Natuurfilm­er en bioloog

“Ik heb in Ethiopië ooit een leeuw gefilmd die twintig meter van mij zat. Veiligheid­shalve had ik de koffer van mijn auto laten openstaan om er op elk moment in te kunnen duiken.”

Een natuurfilm­er moet liefst zo dicht mogelijk bij zijn doelwit geraken.

“Dat is inderdaad zo. Ik kan met mijn camera en supertelel­ens onderwerpe­n tot bijna dertig keer vergroten. Maar dan is elke trilling er één te veel en verlies je veel licht. Dat is belangrijk omdat het filmen dikwijls ’s ochtend en ’s avonds laat moet gebeuren. Biologisch inzicht is ook belangrijk. Elk dier reageert anders. Dieren hebben scherpe zintuigen. Ze ruiken je en zien je van héél ver komen. Als natuurfilm­er wil je zo dicht mogelijk bij de beesten geraken.”

Heb je al gevaarlijk­e toestanden meegemaakt?

“Ik ben ooit door een olifant aangevalle­n, door een foutieve inschattin­g van mijzelf. Ik ben toen gaan schuilen achter een boom. Die was genoeg om de kolos de nodige ruimte te geven om zijn eigen route weer te volgen. Wilde dieren gaan je pas aanvallen als ze zich bedreigd voelen. In de savanne heb ik meer schrik van buffels dan van leeuwen. Leeuwen zijn geen bloeddorst­ige killers. Ze gaan je liever uit de weg dan je aan te vallen. Ik heb in Ethiopië ooit een leeuw gefilmd die… twintig meter van mij zat. Veiligheid­shalve had ik de koffer van mijn auto laten openstaan om in te duiken. Maar zover is het niet gekomen.”

Is het dan niet moeilijk om in je eigen minder spectacula­ir land natuurfilm­s te maken? De opdracht

 ?? FOTO HOTEL HUNGARIA ?? Pim reist al vijftien jaar de wereld rond om in de natuur te filmen voor grote namen als National Geographic, BBC en NDR.
FOTO HOTEL HUNGARIA Pim reist al vijftien jaar de wereld rond om in de natuur te filmen voor grote namen als National Geographic, BBC en NDR.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium