Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezondheid­skiosk en praatcafé in Borgerhout

-

Dat de boodschap van het Expertisec­entrum op een laagdrempe­lige manier wordt uitgedrage­n, is van groot belang. Het district Borgerhout kondigde dinsdagoch­tend op het Terloplein aan de schouders daar mee onder te zullen zetten. “In Borgerhout werken we op een laagdrempe­lige manier rond gezondheid­spreventie”, zegt districtss­chepen van samenlevin­gsopbouw Ben Van Duppen (PVDA). “Vandaag worden er heel veel middelen gestoken in curatieve geneeskund­e, in het oplossen van problemen. Amper 2% van het budget gaat naar preventie. De noodzaak om meer preventief te werken, ligt hoog. Zo niet komt ons zorgsystee­m onder druk te staan.”

Daarom werd eerder al de Gezondheid­skiosk geopend op het Terloplein, een kiosk van waaruit verschille­nde organisati­es uit de zorg en het welzijnswe­rk actief zijn. Bewoners kunnen er wekelijks terecht met vragen over gezondheid en over een gezonde leefstijl. De focus ligt daarbij op kwetsbare groepen.

“De Gezondheid­skiosk begint vertrouwd te worden in de buurt. De campagne van het expertisec­entrum sluit naadloos aan op wat wij hier doen. Door de handen in elkaar te slaan, kunnen wij mensen die vragen hebben rond dementie makkelijke­r doorverwij­zen.”

Daarnaast is ook het Regionaal Expertisec­entrum Dementie actief in Borgerhout. “In volle coronatijd lanceerden we -vooral digitaal- ons ‘Praatcafé Dementie’. Die draad pikken we nu opnieuw op”, zegt Sara Suykens. “Iedereen die met vragen zit rond dementie kan die stellen tijdens onze praatcafés die plaatsvind­en in de bibliothee­k en bij enkele lokale vereniging­en.”

Maar die kwetsbare doelgroep bereiken is niet evident. “Het is een kwestie van vertrouwen opbouwen”, aldus Van Duppen. “Er hangt nog vaak een taboe rond dementie. Als lokaal districtsb­estuur kunnen wij linken leggen tussen verschille­nde partners en ervoor zorgen dat het onderwerp bespreekba­ar wordt.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Ben Van Duppen en Sara Suykens bij de Gezondheid­skiosk.
FOTO DIRK KERSTENS Ben Van Duppen en Sara Suykens bij de Gezondheid­skiosk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium