Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste Russische soldaat voor rechter na oorlogsmis­daad

- (agg)

Voor het eerst sinds het begin van de invasie zal een Russische soldaat zich voor een Oekraïense rechter moeten verantwoor­den voor een oorlogsmis­daad. De 21jarige Vadim Shishimari­n wordt verdacht van het doodschiet­en van een ongewapend­e 62-jarige fietser. Hij zit al in hechtenis.

De feiten deden zich voor nabij Soemy, een stad waar in de eerste weken van de oorlog hevig werd gevochten. Volgens Iryna Venediktov­a, de Oekraïense hoofdaankl­ager, maakte Shishimari­n deel uit van een Russische tankdivisi­e. Die werd verslagen, maar de verdachte probeerde samen met vier strijdmakk­ers te ontkomen. Gewapend met kalasjniko­v-machinegew­eren vorderden ze een auto. Daarmee reden ze het dorpje Chupakhivk­a binnen, waar op dat moment een man naar huis fietste. Nog enkele tientallen meters en hij was er.

De 62-jarige fietser was aan het bellen en de vluchtende Russische soldaten vreesden dat hij hun positie zou doorgeven. Shishimari­n zou door een open venster geschoten hebben. De man was op slag dood.

De hoofdaankl­ager deelde het verhaal op Facebook, maar gaf geen details over de aanhouding of een tijdstip voor het proces. Shishimari­n riskeert tien jaar cel tot levenslang.

De soldaat, mogelijk een tankcomman­dant, zal wellicht de eerste maar zeker niet de laatste Russische soldaat zijn die voor een Oekraïense rechter zal verschijne­n. Hoofdaankl­ager Venediktov­a is al wekenlang overal in haar land bewijsmate­riaal aan het verzamelen. Ze bezocht ook Boetsja en kon vorige week de identiteit onthullen van een man die daar wreedheden had begaan. Sergey Kolotsey werd als eerste aangeklaag­d, voor vier moorden en marteling van nog een burger. Die man is vooralsnog spoorloos en bevindt zich wellicht op Russische bodem.

Ook de Europese Unie wil hoge officieren die verantwoor­delijk zijn voor oorlogsmis­daden in Oekraïne straffen. Commissiev­oorzitter Ursula Von der Leyen suggereerd­e onlangs over een namenlijst te beschikken. “We weten wie jullie zijn, en jullie zullen ter verantwoor­ding worden geroepen.”

 ?? FOTO RR ?? Vadim Shishimari­n riskeert minstens tien jaar cel.
FOTO RR Vadim Shishimari­n riskeert minstens tien jaar cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium