Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politiek is harder dan de media

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het gaat ineens snel bij CD&V. Nog geen week nadat voorzitter Joachim Coens ontslag heeft genomen, stapt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke op. Het lijkt wel of de voorbereid­ingen worden getroffen die nodig zijn om van het aantreden van de nieuwe voorzitter Samy Mahdi een succes te maken. Alle obstakels worden opgeruimd. Voor veel waarnemers en politici kwam het ontslag van Wouter Beke gisteravon­d als een verrassing. Niet dat er de voorbije maanden niet vaak om gevraagd was, maar er was nu niet meteen een directie aanleiding. Behalve dan dat de desastreuz­e politieke peiling CD&V in één klap heeft doen beseffen dat er geen tijd meer te verliezen is. Weg met die voorzitter, meteen een nieuwe kandidaat en meteen de minister eruit die al langer aangeschot­en wild was en met wie Mahdi onmogelijk nog eer kon halen. Hoe indrukwekk­end het verleden van Beke bij de partij ook is, hij moest eruit.

Politiek is een harde stiel, maar volgens Beke is de journalist­iek veel erger. De manier waarop hij donderdaga­vond afscheid nam, kun je moeilijk ‘waardig’ noemen. Doorgaans gaat een persconfer­entie van een minister over zijn ontslag alleen over de reden van dat ontslag. De mededeling­en zijn meestal kort, ook al kunnen ze emotioneel zijn. Maar eerst jezelf bejubelen, dan de pers verwijten dat ze je te hard heeft aangepakt en dan nog eens je vrouw en kind opvoeren… het is nooit gezien in de Wetstraat en het bewijst alleen maar wat vaak over Wouter Beke gezegd is: hij mist op cruciale momenten het vermogen om empathisch en gepast te communicer­en.

Heeft de pers hem te hard aangepakt? We zijn soms hard voor politici, dat is waar, maar aan ‘verkozenen des volks’ mogen hoge eisen worden gesteld, en in deze krant is nooit op de man gespeeld, wel op wat hij deed. Wij kunnen er niet aan doen dat de carrière van Beke een aaneenscha­keling was van verkeerde beleidskeu­zes en miscommuni­catie. Hij heeft tussendoor zeker ook een aantal juiste beslissing­en genomen, maar ook die heeft hij niet goed verkocht. Het beeld dat nu van zijn ministersc­hap overheerst, is dat van iemand die in moeilijke omstandigh­eden de verkeerde dingen besliste en zei. En die op een zeer bizarre manier afscheid nam. Over enkele jaren, als opnieuw zijn volledige carrière tegen het licht wordt gehouden, zal dat beeld wellicht worden bijgestuur­d. Maar op dit moment is zijn partij hem gewoon liever kwijt dan rijk. Dat is politiek. Dat is hard. Daar kunnen de media niets aan doen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium