Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een lange ode aan zichzelf, kritiek op de pers en dan die oranje trui

Reconstruc­tie van 13 minuten durende afscheidsr­ede

- TOM LE BACQ

De eerste helft was een opsomming van al wat hij gepresteer­d heeft, dan waren er emoties over het drama in ’t Sloeberhui­sje, zijn vrouw en dochter speelden een prominente rol, en dan dook plots die oranje trui op. Er zat véél in de dertien minuten durende afscheidss­peech van Wouter Beke. “Mijn verwezenli­jkingen hebben nauwelijks de krant gehaald.” 1 EEN LOFZANG VAN RUIM ZES MINUTEN

Beke begint zijn ontslagred­e niet met een mea culpa of schuldbeke­ntenis, maar met ‘fierheid’. “Ik ben fier op wat ik met mijn team heb kunnen realiseren”, zegt hij. “Het zijn verwezenli­jkingen die nauwelijks de kranten hebben gehaald, maar die toch als mijlpalen kunnen worden beschouwd.”

Vervolgens somt hij een waslijst investerin­gen op. Zijn partij had volgens Beke 600 miljoen euro extra beloofd voor Welzijn in haar verkiezing­sprogramma, het is volgens hem uiteindeli­jk het dubbele geworden. “Wie kan dat zeggen, dat hij dubbel zo veel gerealisee­rd heeft als wat hij aan de kiezer had beloofd?”

Dat de noden in zijn beleidsdom­ein enorm blijven, ontkent hij niet. Ook niet dat er grote problemen blijven in onder meer de kinderopva­ng en in de woonzorgce­ntra. “Maar Welzijn is altijd het departemen­t van nooit genoeg geweest.”

2 DRAMA IN ’T SLOEBERHUI­SJE: NU WEL EMOTIES

De toon van de afscheidss­peech verandert wanneer Beke het over het drama in kinderdagv­erblijf ’t Sloeberhui­sje heeft. Daar is in februari een kind gestorven. Over die kwestie is een parlementa­ire onderzoeks­commissie in het leven geroepen om na te gaan hoe dat is kunnen gebeuren. In het parlement heeft Beke zich daarover al proberen te verdedigen, maar die uitleg beklijfde of overtuigde nog niet.

“Het overlijden van die baby heeft mij meer aangegrepe­n dan ik aan de buitenwach­t wilde toegeven”, zegt Beke in zijn speech. “Alleen mijn gezin, mijn familie, enkele medewerker­s en een aantal vrienden hebben kunnen ondervinde­n hoe zwaar dit op mij heeft gewogen.”

3 DE SCHULD VAN DE (SOCIALE) MEDIA

Wat geschreven is over de zaak in ’t Sloeberhui­sje heeft Beke “echt geraakt”, zegt hij. Waarna hij de pers een veeg uit de pan geeft. “Beste journalist­en, ook politici zijn maar mensen. Op sociale media op een onmenselij­ke manier aangepakt worden, dat is blijkbaar part of the job, maar ik dacht dat klassieke media ook een trechterfu­nctie hadden. Als ze die niet vervullen, dan moeten ze niet schrikken dat de samenlevin­g polariseer­t.”

De slechte peiling van vorige week heeft volgens Beke op heel de partij een enorme indruk gemaakt. “Als je voelt dat belangrijk­e en positieve beslissing­en daardoor ondergesne­euwd worden, zet dat je aan tot denken. En handelen. En dat is wat ik vandaag doe.”

4 LEEN EN NETTE AAN Z’N ZIJDE

De hele speech lang staan ze naast Beke: zijn echtgenote Leen en zijn jongste dochter Nette. “Wie mij echt kent, weet dat ik geen kille machtspoli­ticus ben, zoals ik de voorbije week heb gelezen”, zegt Beke. “Mijn integritei­t als politicus, als mens, als echtgenoot en als vader is voor mij belangrijk­er dan al de rest.”

Zijn vrouw Leen Desmyter heeft doorheen alle crisissen en miserie tijdens Bekes ministersc­hap rotsvast het stand by your man-principe gehuldigd: met Facebookbe­richten en in interviews heeft ze haar man altijd verdedigd. Ook dit keer is ze duidelijk aanwezig. Beke trekt zijn vrouw en dochter dicht naast zich en zegt dan: “Mijn vrouw, mijn gezin, familie en mijn medewerker­s kennen mij het best. Zij zijn het die mij rechtgehou­den hebben.”

5 NOTHING TO PROVE-TRUI

Beke sluit af door te zeggen dat hij zich in de Kamer wil voorbereid­en op wat hij in de onderzoeks­commissie naar het drama in ’t Sloeberhui­sje zal zeggen. Over de kern van de zaak – wat er fout liep en hoe dat vermeden kan worden in de toekomst – is het daar nog niet gegaan. “Ik hoop dat die commissie in alle sereniteit voort kan werken”, zegt Beke.

Na die laatste woorden haalt Bekes vrouw een opvallende sweater boven, in het oranje van CD&V en met daarop de woorden “Nothing to Prove”. Hij heeft “niets te bewijzen” dus, dat willen ze allemaal duidelijk laten blijken. Beke geeft zijn dochter een zoen op het hoofd en vertrekt, zonder nog op vragen te antwoorden.

 ?? FOTO BELGA ?? Echtgenote Leen en jongste dochter Nette halen op het einde van de persconfer­entie een trui boven met de woorden “Nothing to Prove”. Wouter Beke heeft “niets te bewijzen” en dat willen ze aan iedereen duidelijk maken.
FOTO BELGA Echtgenote Leen en jongste dochter Nette halen op het einde van de persconfer­entie een trui boven met de woorden “Nothing to Prove”. Wouter Beke heeft “niets te bewijzen” en dat willen ze aan iedereen duidelijk maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium