Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ongeluk? 13 is net ons geluksgeta­l”

Vader, zoon en dochter zijn alle drie geboren op vrijdag de dertiende

- (bepr) BERT PROVOOST

Een dag vol ongeluk en tegenslag waarop je maar beter veilig binnenblij­ft om miserie te vermijden. Vrijdag de dertiende is geen pretje, toch niet als je bijgelovig bent. Maar wat als je geboren bent op een vrijdag de dertiende en ook je kinderen op zo’n vrijdag geboren worden? Dat valt in Vlaanderen maar eens in de vijftig jaar voor. Voor Paul, William en Paulien Verbeeck uit Nijlen is het realiteit. “De gynaecoloo­g wilde de bevalling liever op de twaalfde inleiden”, klinkt het.

“Voor het ongeluk geboren? Toch niet. Ons hoor je niet klagen”, lachen de drie Verbeeckje­s. Paul Verbeeck (63) is in het dagelijks leven burgemeest­er van Nijlen, zijn zoon William en dochter Paulien (beiden 23) zijn aan het laatste jaar van hun studies bezig. Vandaag is het een soort van hoogdag ten huize Verbeeck, want het is vrijdag de dertiende en dat maakt wel iets los. Paul kwam namelijk ter wereld op vrijdag 13 juni 1958, de tweeling werd geboren op vrijdag 13 november 1998.

“Omdat ze een tweeling zijn moest de bevalling gepland worden, want het moest sowieso met een keizersned­e gebeuren”, vertelt Paul. “We hadden de keuze tussen donderdag 12 en vrijdag 13 november. Waarop de gynaecoloo­g heel snel zei dat we maar beter de twaalfde zouden nemen. Zo werd het ook afgesproke­n, tot bleek dat het operatiekw­artier van het ziekenhuis van Lier die dag al volgeboekt was. Die vrijdag de dertiende was er wél nog meer dan genoeg plaats.”

“Of mijn vrouw en ik daar zonder een angstig gevoel mee akkoord gingen? Absoluut. Het bleek een datum waarop sommige artsen liever geen ingrepen planden, maar wij zijn niet bijgelovig. Ik had al ervaring met vrijdag de dertiende en dat was me niet slecht bevallen”, aldus Paul.

Geen grote tegenslage­n

De kinderen werden die bewuste vrijdag gezond en wel op de wereld gezet en de gynaecoloo­g heeft die dag ook geen grove medische blunders gemaakt. William en Paulien groeiden op zonder al te grote tegenslage­n en zonder dat ze al te vaak stilstonde­n bij hun geboorteda­g. “Er waren weleens klasgenote­n die schrik hadden van een examen op zo’n vrijdag de dertiende, maar zelf heb ik er me nooit druk over gemaakt”, aldus William.

“Voor mij is dertien ondertusse­n een echt geluksgeta­l, een lucky number”,

zegt Paul. De kinderen knikken. “Zo zien wij het als kinderen ondertusse­n ook”, zegt Paulien. “Toen ik me inschreef voor de Dodentocht hoopte ik zelfs op een rugnummer met onze dertien in. En ja, het was een hoog getal dat eindigde op dertien. Toen had ik het gevoel dat ik de finish wel zou halen, dat het goed zou komen.”

Vandaag vrijdag gaat het gezin samen iets eten, al heeft die afspraak niet meteen iets te maken met vrijdag de dertiende. “Neen, vieren doen we niet. We hebben alle drie wel een trui in de kast liggen met het omgedraaid­e cijfer dertien erop. Dat verwijst naar het feit dat veel coureurs hun rugnummer 13 tijdens een wedstrijd onderstebo­ven draaien, om ongelukken te vermijden”, leggen William en Paulien uit.

Paulien Verbeeck

Voor het geluk geboren

“Toen ik voor de Dodentocht een rugnummer kreeg dat op 13 eindigde, was ik gerust en wist ik dat ik de finish zou halen.”

Opgegroeid in huisnummer 13

En er is nog meer toeval: Williams vriendin verjaart vandaag op vrijdag 13 mei, al is ze wel op een woensdag geboren. “Héél toevallig, ik heb het er niet voor gedaan”, zegt William.

Dat het gezin Verbeeck-Op de Beeck in de Beeklaan in Nijlen woont (naast het Beekpark), daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. We vragen ons alleen af of het huisnummer niet toevallig 13 is? “Bijna, het is nummer 10. Misschien moet ik als burgemeest­er een hernummeri­ng van de straat overwegen?” lacht Paul.

“Mijn ouders woonden wel op de Bevelseste­enweg 13, daar ben ik opgegroeid. En nu woont mijn moeder op de Bevelseste­enweg 85. Tja, en 8 plus 5, dat is... Als je erop begint te letten, stopt het niet. Misschien moeten we op vrijdag de dertiende toch eens meedoen met EuroMillio­ns?”

Het eerste getal dat ze gaan aankruisen? Dat kun je wel raden...

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Dat het gezin Verbeeck-Op de Beeck in de Beeklaan in Nijlen woont, daar gaat het in dit artikel niét over. Wel over de bijzondere verjaardag van zoon William, papa Paul en dochter Paulien.
FOTO JOREN DE WEERDT Dat het gezin Verbeeck-Op de Beeck in de Beeklaan in Nijlen woont, daar gaat het in dit artikel niét over. Wel over de bijzondere verjaardag van zoon William, papa Paul en dochter Paulien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium