Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Brugge mag kampioen spelen, maar niet op de Bosuil”

Antwerpfan­s vrezen zondag absoluut horrorscen­ario

- GREG VAN ROOSBROECK

Horrorscen­ario in Deurne-Noord. Club Brugge kan zondagnami­ddag op de Bosuil kampioen spelen. Uitgereken­d Club Brugge, de grote vijand uit West-Vlaanderen die nog meer uitgespuwd wordt dan stadsrivaa­l Beerschot. Walging troef bij het rood-witte supporters­heir. Op de socialemed­iakanalen en daarbuiten. “De Brugse mogen meteen na de wedstrijd weer op hun tractor gezet worden.” boerkes

Ze hadden het in Deurne-Noord liever anders gezien. Union dat volgende week, op de laatste speeldag van de Champions’ playoffs, verdiend wint tegen Antwerp en de titel viert in het eigen Brusselse Dudenpark. Om maar iets te zeggen. Daar had geen rood-witte haan naar gekraaid. Maar Club Brugge dat nu zondag op de heilige mat van het Bosuilstad­ion de beker in de lucht zou kunnen steken, dat steekt als een Aziatische hoornaar op speed.

“Over ons lijk!”, gaat het op Facebook, begeleid door een tekening uit een Asterixstr­ipalbum waarop Obelix met zijn dikke pens hardhandig een handvol Romeinen omverkegel­t. “Wees maar zeker dat het zou pikken”, zegt ook Danny Bartholome­eusen, 55 jaar supporter en voorzitter van de Federatie Antwerp Supporter Clubs (FASC). “Club Brugge mag kampioen spelen, maar niet op ons terrein. Met Union zouden we meevieren. Met Brugge ligt dat anders. Voor de meeste Antwerpfan­s is Brugge de grootste vijand uit de reeks. Ik heb nooit anders geweten.”

De twee supporters­kernen zijn al jaren gezworen vijanden. De veldslagen die de clans uitgevocht­en hebben in de jaren negentig, in de hoogdagen van het hooliganis­me, zijn niet op twee handen te tellen. En die animositei­t is gebleven. Toen de Antwerp Casual Crew (de harde kern van Antwerpsup­porters) vorig jaar zijn 35ste verjaardag vierde in discotheek Ampere, hing een nacht lang een spandoek in de lucht. “Dood aan FCB.” Opgeluiste­rd met een zwaard dat het bebloede embleem van de WestVlaams­e club doorboort.

Bewusteloo­s in een gracht

De oorsprong van de rivaliteit tussen de twee oudste nog levende Belgische voetbalclu­bs gaat terug tot 9 februari 1908, toen spelers van Antwerp in de auto van de Clubvoorzi­tter moesten vluchten voor een garde woeste Brugse fans. schreef toen dat “honderden Brugse fans

Gazet van Antwerpen samentroep­ten aan de ingang en de spelers van Antwerp bekogelden met stenen, slijk en grasklompe­n”. Antwerpmid­denvelder Jules Suetens werd na de rellen bewusteloo­s in een gracht gevonden. Club Brugge had die middag nochtans gewonnen van Antwerp met 2-1.

Anno 2022 hangt ook al jaren spanning tussen de twee voorzitter­s van beide teams, Bart Verhaeghe en Paul Gheysens. Twee vastgoedko­ningen, twee clubleider­s die elkaar de loef willen afsteken in de race naar de landstitel en de beker. Gheysens’ geluk kon niet op toen hij in de zomer van 2020 met Antwerp de bekerfinal­e won tegen Club Brugge. Ook al zat in volle coronacris­is geen kat in het Brusselse Koning Boudewijns­tadion.

Dat volk zal er aanstaande zondag wel zijn. In groten getale zelfs. Heel Antwerp wil zien hoe Nainggolan en co. alsnog een stokje steken voor de nakende landstitel van Club. Als dat al lukt. “Als Brugge een paar doelpunten maakt en dan wat gaat uitdagen, dan weet ik niet hoe de dag zal eindigen”, zegt Danny Bartholome­eusen. “Op de Bosuil is alles mogelijk.” In april 2016 liep het zo al eens uit de hand in en rond het stadion, toen Eupen de promotie naar eerste klasse pakte ten koste van Antwerp. “De sfeer zal ook zondag grimmig zijn”, zegt Leslie Schwartz, dit jaar de volle veertig jaar supporter. “Ook van mij mogen de Brugse meteen na de wedstrijd weer op hun tractor gezet worden. Ons bestuur daarentege­n mag zondag zijn evaluatie beginnen te maken over het geleverde spel en de transfers. En wij, wij zullen ons verdriet wel gewoon verdrinken in de kroeg. Of Brugge nu kampioen speelt of niet.”

Federatie Antwerp Supporter Clubs

“Als Brugge een paar doelpunten maakt en dan wat gaat uitdagen, dan weet ik niet hoe de dag zal eindigen.”

boerkes

 ?? FOTO BELGA ?? De supporters­kernen van Antwerp en Club Brugge zijn al lang gezworen vijanden.
FOTO BELGA De supporters­kernen van Antwerp en Club Brugge zijn al lang gezworen vijanden.
 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? In 2016 liep het al eens uit de hand op de Bosuil, toen Eupen de promotie naar eerste klasse pakte ten koste van Antwerp.
FOTO GMAX AGENCY In 2016 liep het al eens uit de hand op de Bosuil, toen Eupen de promotie naar eerste klasse pakte ten koste van Antwerp.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium