Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Flip is weer een gelukkig konijn”

Invalide Vlaamse reus kan weer stappen dankzij innovatiev­e rolwagen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Dankzij een speciale rolstoel voor kleine hondjes kan Vlaamse reus Flip uit Berchem weer lopen. Het konijn heeft een zware vorm van artrose. “Zo’n rolwagen werkt niet voor elk konijn”, zegt dierenarts Annelies Dietens van dierenarts­encentrum Trigenio in Nijlen, waar Flip in behandelin­g is. “Maar voor Flip wel en hij heeft er plezier in. Flip is een superpatië­nt.”

Flip is een blauwe Vlaamse reus van 4 jaar oud. Samen met twee cavia’s is hij het huisdier van Cyriel (67) en Ingrid (64) Van Damme. Door zijn invalidite­it vraagt hij veel zorg, maar het koppel heeft dat er graag voor over. “We lachen ons soms krom met hem. ’s Avonds zit hij in zijn bak mee voor televisie. Flip is een karaktertj­e, hij kan ook soms koppig zijn. Is er iets niet naar zijn zin, dan flappert hij met zijn oren. Maar hij is bovenal een ontzettend lief konijn met veel wilskracht en levenslust”, zegt Cyriel. “We krijgen er veel vriendscha­p van.”

Rond de leeftijd van twee jaar kreeg Flip last van artrose op zijn kniegewric­hten en rug achteraan. Zijn baasjes merkten het omdat hij minder rondhuppel­de en veel lag. Volgens dierenarts­en Tom Verbeek en Annelies Dietens van dierenarts­encentrum Trigenio in Nijlen is artrose een kwaal die wel vaker de grotere, zware konijnenra­ssen treft.

Medicatie en laserthera­pie Flip kreeg medicatie en laserthera­pie bij dierenarts Dieter Everaert van Curiovet in Lubbeek. Zijn behandelin­g wordt verder onUit Annelies Dietens

Dierenarts Trigenio, Nijlen

“Flips oren gaan spits vooruit staan als hij met zijn rolwagen stapt, hij vindt het erg fijn.”

dersteund met fysiothera­pie bij Sara Coeckelber­ghs van de praktijk Canibou in Lubbeek.

“Wij merken dat die ondersteun­ende therapieën echt werken bij Flip”, zegt dierenarts Dietens. Omdat het positief is voor zijn spierbehou­d vooraan dat hij af en toe stapt met zijn voorpoten, maakte Cyiel zelf een draagriem om Flip achteraan te ondersteun­en en zo wat door de tuin te bewegen. “Hij reageerde daar heel goed op”, vertelt zijn baasje. “Flip vond het echt tof om zoals mobiele huppelende konijnen op verschille­nde plaatsen gras te gaan knabbelen. Vorig jaar was hij een week gehospital­iseerd omdat vliegen eitjes hadden gelegd en hij achteraan door maden werd opgegeten. Een zware aanslag op zijn leven, maar hij is er doorgekome­n, wat aangeeft dat deze Vlaamse reus een vechter is.”

Acht maten dierenrols­toelen

Op het internet had Cyriel een filmpje gezien van een konijn in Groot-Brittannië met een rolstoel. Omdat Flip zo’n schik had in zijn oefeningen met de draagriem, pleegde Cyriel overleg met Trigenio of dit eventueel iets voor

Flip kon zijn. “Gezien zijn karakter, dachten we dat dit wel bij Flip kon werken”, zegt dierenarts Annelies Dietens. “De eerste vereiste bij zo’n rolwagen is altijd dat het dier er zélf plezier in heeft.”

De baasjes van Flip klopten aan bij Pet Orthopedic­s in Deurne. “We hebben acht maten van rolstoelen, van de kleinste chihuahua tot de grootste hond. Voor Flip hebben we de tweede kleinste maat genomen en daarna aangepast. Bij een konijn werkt zo’n rolstoel het best als je nog een gareeltje aandoet. Aanvankeli­jk deed Flip niet veel, maar zijn baasjes hebben de rolwagen een week gehuurd. Bleek dat hij thuis in zijn vertrouwde omgeving op het gazon wel meteen vlijtig begon rond te stappen en te manoeuvrer­en.”

Ook dierenarts Dietens was enthousias­t. “Zijn reuzenoren gaan spits vooruit staan als hij stapt, hij vindt het echt fijn.”

Nieroperat­ie

In april kochten Cyriel en Ingrid het rolwagentj­e. “Het ging al heel goed, hij begon zelfs soms met zijn voorpoten te graven, maar spijtig genoeg heeft Flip een nieroperat­ie moeten ondergaan. Hij heeft wat gewicht verloren en is aan het aansterken. Het is een beetje de processie van Echternach, drie stappen vooruit en twee achteruit. Maar binnenkort kunnen we weer beginnen oefenen met de rolstoel. Het doel is om later aangelijnd misschien eens in het park te gaan stappen. Beweging is goed.”

“Het is niet de bedoeling dat een dier zoals een mens een hele dag in een rolstoel zit”, zegt ook Wesley Michiels van Pet Orthopedic­s. “Zo’n rolwagentj­e voor dieren is eerder bedoeld om eens rustig een wandelinge­tje te maken.”

Prothese voor alpaca

Of een rolwagen voor een Vlaamse reus het vreemdste verzoek is dat Wesley al kreeg? “Zeker niet. We hebben ook eens een schildpad gehad met twee te korte pootjes. We zagen zelf wel heil in een rolwagentj­e, maar de baasjes verkozen prothesen, want dat doen wij ook. We hebben ook al een prothesepo­ot voor een alpaca gemaakt.”

Dierenarts Dietens vindt hét belangrijk­ste van het verhaal dat Flip van zijn wagentje geniet. “Zoals ik al zei: dit werkt niet voor elk konijn, maar Flip zijn oren gaan rechtstaan van plezier als hij met zijn wagentje rondstapt.” Cyriel knikt. “Er zijn signalen genoeg dat dit konijn gelukkig is op zijn manier.”

 ?? FOTO RR ?? Vlaamse reus Flip uit Berchem kan weer lopen dankzij een speciale rolstoel.
FOTO RR Vlaamse reus Flip uit Berchem kan weer lopen dankzij een speciale rolstoel.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ingrid en Cyriel Van Damme hebben er veel voor over om hun 4-jarig konijn Flip mobiel en gelukkig te houden.
FOTO PATRICK DE ROO Ingrid en Cyriel Van Damme hebben er veel voor over om hun 4-jarig konijn Flip mobiel en gelukkig te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium