Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij willen in deze wereld ook iets te zeggen hebben”

Brake Out, organisati­e voor Antwerpse jongeren met een beperking, krijgt Koningin Mathildepr­ijs

- KARIN VANHEUSDEN

Brake Out Antwerpen, een organisati­e die zich inzet voor de inclusie van jongeren met een verstandel­ijke beperking, heeft donderdagm­iddag de Koningin Mathildepr­ijs gekregen. “We zijn overdonder­d. Hier krijgen we energie van om nog harder te werken aan een inclusieve wereld voor iedereen”, zeggen Jef Dolfyn (25) en Toon Degraeve (23) die in het Koninklijk Paleis voor de koningin mochten speechen.

Jef Dolfyn en Toon Degraeve zijn twee van de achttien jongeren die in Borgerhout, de Antwerpse vestiging van Brake Out, een driejarig leerprogra­mma volgen voor jongeren met een verstandel­ijke beperking, autisme of een aangeboren hersenlets­el. Tijdens die drie jaar leren ze in groep en onder begeleidin­g van een trainer en een coach hun talenten en dromen concreet te maken en zo een actieve rol op te nemen in de maatschapp­ij.

Naar aanleiding van een vraag van het Koningin Mathildefo­nds (van de Koning Boudewijns­tichting), dat kwetsbare kinderen en jongeren mondiger wil maken, heeft een jongerenju­ry het project ‘Uitwisseli­ngsstudent­en en Brake Out-jongeren samen aan de slag in Borgerhout’ als het beste uit twintig projecten geselectee­rd.

Bruggenbou­wer

“Voor dit project hebben we samengewer­kt met Erasmusstu­denten van de AP Hogeschool”, zegt Toon Degraeve, die in een studio woont in woonprojec­t Escalante in Mortsel.

“We hebben een paar events georganise­erd in Borgerhout en we zijn op zoek gegaan naar organisati­es die partner kunnen worden van Brake Out en ons dan kunnen inschakele­n in hun werking. Ook mensen met een beperking hebben talenten. Die willen we liefst niet verspillen door de hele dag kaarsjes te smelten in een dagcennisa­ties. trum of dingen in te pakken in een beschutte werkplaats.”

Het doel van Brake Out is jongeren met een beperking in hun kracht te zetten en hen zichtbaarh­eid te geven in de samenlevin­g. “Het toeleiden naar een stageplaat­s, vrijwillig­erswerk of zelfs een bepaalde job is een mogelijkhe­id, maar zeker geen must”, zegt coach Bas Van den Bogaert. “Er zijn jongeren die meedraaien in het MAS, in gamecenter Outpost of zoals Toon in bordspelca­fé Playground en binnenkort in het Red Star Line-museum. Maar het kan ook dat iemand liever in zijn buurt een actieve rol opneemt door klusjes te doen of een event te organisere­n. Het belangrijk­ste is dat onze jongeren zich op een plek kunnen thuisvoele­n, zich nuttig kunnen maken en zo voluit kunnen leven.”

Jef Dolfyn heeft in het leerprogra­mma van Brake Out ontdekt dat hij een kennisspon­s en bruggenbou­wer is. “Ik ben geïnteress­eerd in politiek en geschieden­is en ik hou ervan om mensen met elkaar te verbinden omdat dat de wereld sterker maakt”, zegt hij. “Daarom ben ik ambassadeu­r van Brake Out en ga ik samen met een coach ons project voorstelle­n bij bedrijven en orgavierka­nte Ik heb daarvoor een training gevolgd om presentati­es te geven. Ooit wil ik hier mijn job van maken. Ik wil een gezicht zijn in de maatschapp­ij en strijden voor een inclusieve en rechtvaard­ige wereld. Ik vind dat personen met een beperking dat radicaal mogen afdwingen, wij willen ook iets te zeggen hebben. Met 19% van de wereldbevo­lking zijn wij de grootste minderheid­sgroep. De maatschapp­ij moet ons leren zien als mensen met veel kansen, niet alleen als mensen die veel zorg nodig hebben. Daarom zijn we zo blij met deze prijs van de koningin.”

Anderstali­gen

Toon wil nog benadrukke­n wat hij in zijn speech aan de koningin heeft gezegd. “Ik heb dankzij Brake Out een visie gekregen. Nu weet ik dat ik met anderstali­gen wil werken. Ik wil, en dat heb ik ook aan de koningin gezegd, een inclusieve wereld voor iedereen. Ook voor mensen met een andere afkomst, religie of geaardheid. Ik vind het verschrikk­elijk dat er nog altijd mensen worden uitgejouwd of uitgeslote­n omdat ze een beperking hebben of te dik, te klein of moslim zijn.”

Brake Out Antwerpen krijgt 10.000 euro van het Koningin Mathildefo­nds. “Bovenop de 7.000 euro die we kregen voor het uitwerken van het project met de Erasmusstu­denten”, zegt coach Bas Van den Bogaert nog. “We willen nu, samen met AP Hogeschool, een inclusieve hub creëren waar jongeren met een beperking een keuze kunnen maken uit vormingen en workshops en waar ook lokale organisati­es en bedrijven terechtkun­nen om hen in hun werking in te schakelen. Zo willen we een netwerk maken van inclusieve werkgevers.”

Brake Out Antwerpen, Mundo-a, Turnhoutse­baan 139A, Borgerhout, www.konekt.be/brakeout

i

 ?? FOTO BELGA ?? Koningin Mathilde overhandig­t een oorkonde aan een delegatie van Brake Out Antwerpen.
FOTO BELGA Koningin Mathilde overhandig­t een oorkonde aan een delegatie van Brake Out Antwerpen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Toon en Jef mochten speechen voor de koningin.
FOTO JORIS HERREGODS Toon en Jef mochten speechen voor de koningin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium