Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch bouwvergun­ning voor Maritieme Campus

- (emke, jas)

De Maritieme Campus Antwerpen krijgt dan toch een bouwvergun­ning. “De campus wordt een unieke hub zonder gelijke op internatio­naal niveau. Er zal baanbreken­d onderzoek worden geleverd”, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA). Maar niet iedereen is blij met de vergunning.

De Martitieme Campus Antwerpen krijgt een bouwvergun­ning. Dat heeft gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA) donderdag gezegd. “We hebben hierbij maatschapp­elijke en economisch­e afwegingen gemaakt. De Maritieme Campus wordt een unieke hub zonder gelijke op internatio­naal niveau.”

De Maritieme Campus is een project van de Compagnie Maritime Belge (CMB), een van de oudste en grootste Antwerpse rederijen met hoofdkwart­ier op de Scheldekaa­ien. Het doel van deze campus, een gebouw van 40.000 meter, is om Belgische en buitenland­se bedrijven innovaties binnen de scheepvaar­t te laten uitwerken.

Het terrein waar de campus moet komen, ligt op Blue Gate, een industrieg­ebied aan het eind van de Scheldekaa­ien, ook bekend als het oude Petroleum Zuid. De site waar CMB wil bouwen, is geen natuurgebi­ed, maar wordt er wel grotendeel­s door omringd. Natuurpunt vreest niet alleen mobiliteit­sproblemen, maar ook lichtvervu­iling, droogleggi­ng van moerasgebi­ed en problemen voor trekvogels.

Volgens Luk Lemmens moet Natuurpunt zich geen zorgen maken. “Uiteraard zijn er (milieu)voorwaarde­n verankerd voor de bouw”, zegt Lemmens. “Vroeger was er een vervuilend­e fabriek op deze locatie, de invulling van de Campus is een pak gunstiger. Bovendien mag niet elk bedrijf zich zomaar op de Campus vestigen. Er moet een duidelijke maritieme link zijn.”

“Het argument dat het om ‘propere economie’ gaat, is volledig naast de kwestie”, zegt Luk Smets van Natuurpunt. “Het gaat een negatieve impact op de omgeving veroorzake­n. We hebben nu 45 dagen om te beslissen of we naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stappen. We zullen de argumenten van de deputatie grondig doornemen. ”

Juridisch drijfzand

Groen-gemeentera­adslid Ilse van Dienderen: “1.778 bezwaarsch­riften, ongunstige adviezen van het Agentschap Natuur en Bos en van de Provincial­e Omgevingsc­ommissie én een waarschuwi­ng van de Vlaamse Milieumaat­schappij. Dat hield eerder het Antwerpse stadsbestu­ur niet tegen en ook nu lapt de deputatie al deze adviezen aan zijn laars. Dit is ook de zoveelste vergunning op rij in en rond onze stad die op juridisch drijfzand wordt gebouwd. De Antwerpena­ar staat er bij en kijkt er naar.” Groen herhaalt nogmaals dat het de Maritieme Campus een mooi project vindt, maar wel op de verkeerde plek.

Bij CMB reageren ze tevreden. “We zijn blij dat er nu een uitvoerbar­e vergunning is. We gaan nu bekijken hoe we van hieruit verder gaan”, zegt woordvoers­ter Katrien Hennin. Wanneer de eerste spade in de grond gaat, is nog niet duidelijk. “We wachten op de concrete teksten om te zien welke impact de opgelegde voorwaarde­n kunnen hebben op de realisatie van het project. ” Dat Natuurpunt de vergunning mogelijk gaat aanvechten? “Wij blijven open voor dialoog met alle partijen.” De CMB-ambitie blijft om in 2024 te kunnen openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium