Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geld verdienen mag, maar niet op onze rug”

Protest tegen omstreden goudraffin­aderij in Joodse wijk houdt aan

- VICTOR PEETERS, ELIEN VAN WYNSBERGHE

Ongeveer vijfhonder­d Joodse schoolkind­eren zijn donderdag samengekom­en voor de goudraffin­aderij Value Trading in Antwerpen om er samen met de rabbi’s psalmen te zingen. “Het gebed is het sterkste wapen dat we hebben”, zegt Sylvain Zajfman, die het protest van meet af aan mee heeft getrokken. De raffinader­ij ligt onder vuur omdat ze volgens buurtbewon­ers verantwoor­delijk zou zijn voor een hoog aantal kankergeva­llen en overlijden­s.

De schoolkind­eren krijgen ook steun vanuit de katholieke kerk. Zo kwam Rik Hoet, pastoor van de Sint-Carolus-Borromeusk­erk, zijn steun betuigen. “Godsdienst heeft met het leven te maken, dus ik moest hier wel zijn”, zegt de priester. De rabbi’s zijn boos: “De baas van de goudraffin­aderij mag geld verdienen, maar niet op onze rug”, vinden ze.

De goudraffin­aderij in de Jacob Jacobsstra­at, vroeger bekend onder de naam Tony Goetz, zorgt al maanden voor protest in de buurt. Volgens de buurtbewon­ers stoot Value Trading ziekmakend­e dampen uit en is de raffinader­ij zo verantwoor­delijk voor een hoog aantal kankergeva­llen en overlijden­s in de buurt. Zondag werden nog twee buurtbewon­ers begraven. In de wijk klinkt het dat ook die overlijden­s een gevolg zijn van de kwalijke uitstoot. “Iedereen hier kent wel iemand in zijn familie of vriendengr­oep die lijdt aan kanker. Achter elke deur schuilt er een drama.”

Omgevingsv­ergunning

Value Trading doet de claims uit de wijk af als niet wetenschap­pelijk onderbouwd. Het diende in juni van vorig jaar een aanvraag in voor de verlenging van haar omgevingsv­ergunning voor een periode van tien jaar. Het dossier belandde bij de provincie Antwerpen, die besliste om een vergunning voor drie jaar toe te kennen, met als voorwaarde dat Value Trading een plan van aanpak zou voorleggen voor een herlokalis­atie of zelfs een stopzettin­g.

Al snel na die beslissing, in januari van dit jaar, bleek dat de buurtbewon­ers zich daar niet zouden bij neerleggen. Zij vreesden dat er binnen die drie jaar nog meer mensen ziek zouden worden en gingen in beroep.

Zuhal Demir

Ook Value Trading legde zich niet neer bij de uitspraak van de provincie. “De exploitati­e van onze activiteit­en is strikt genormeerd door de Vlaamse overheid. Onze activiteit vormt geen enkel gevaar voor de omwonenden. De emissiemet­ingen wijzen dat ook uit.”

De goudraffin­aderij ging op zijn beurt in beroep tegen de uitspraak. Het dossier ligt nu op het bureau van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Schoolkind­eren protestere­n tegen goudraffin­aderij.
FOTO ROBIN FASSEUR Schoolkind­eren protestere­n tegen goudraffin­aderij.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium