Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arthur voelt zich koning te rijk in zijn boomhut

Leerlingen Technisch Atheneum maken droom waar voor jonge kankerpati­ënt

- JAN AUMAN

Arthur Hofkens (7) beschikte al over een prachtige tuin achter de gezinswoni­ng aan de Hoge Haar in ’s-Gravenweze­l. Maar vanuit zijn imposante boomhut heeft hij nu ook een prachtig uitzicht over zijn ‘koninkrijk’. “We zijn Make a Wish en de leerlingen houtbewerk­ing van het Technisch Atheneum van Brasschaat oneindig dankbaar”, aldus Dale en Annemie, de ouders van ‘koning’ Arthur.

Arthur beleefde donderdag een onvergetel­ijke middagpauz­e. Toen zijn mama hem van De Wingerd ging halen en thuis bracht, stond daar een hele hofhouding in het gelid, inclusief een levende boom, om de speelse jongeman vorstelijk te ontvangen.

Make a Wish

Er waren de handige jongens en dat ene meisje van de tweede graad houtbewerk­ing van het TA Brasschaat die wat graag het resultaat van hun wekenlang getimmer en geschaaf wilden tonen. En natuurlijk het trio Peter Balliere, Tonie Hanssen en Isabelle Arntz van Make a Wish, die het scenario voor deze hoogdag hebben geschreven en er later ook nog eens voor hebben gezorgd dat het feilloos werd uitgevoerd.

Het stralende gezicht van Arthur bij het beklimmen van zijn ‘residentie’ - op drie meter hoogte tussen twee stevige boomstamme­n - sprak boekdelen. De jongen ging bijzonder fluks de ladder op, onderweg ravottend met de wat oudere leerling-houtbewerk­ers, met wie hij duidelijk al goede vriendjes is geworden. “Hout vasthouden, maar Arthur voelt zich inderdaad gelukkig heel goed de laatste weken”, slaan zijn ouders Dale en Annemie het tafereel met plezier gade. “We hebben er met het gezin nochtans twee zware jaren opzitten. Nadat in maart 2020 leukemie was vastgestel­d, moest Arthur tot twee keer toe een zware chemokuur ondergaan. Zonder resultaat, jammer genoeg.”

Immuunther­apie

Gelukkig kwam de ommekeer er wel nadat het Universita­ir Ziekenhuis in Gent overschake­lde op immuunther­apie.

“Uit de jongste beenmergpu­nctie is gebleken dat het gevaar alvast voorlopig geweken is. Er zijn geen slechte cellen meer te bespeuren. Sinds enkele weken kan Arthur zelfs opnieuw zonder te veel problemen naar school. Zowel de artsen als wij zijn optimistis­ch”, brengen de ouders een stand van zaken.

Via het ziekenhuis was Arthurs kinderdroo­m van de boomhut tot bij Make a Wish gekomen.

“We hadden voor andere zieke kinderen al vaker een boomhut geleverd,”vertelt Peter Balliere. “Maar de prijzen van de gespeciali­seerde ondernemin­gen die hiervoor instonden, kunnen we alvast voorlopig niet meer betalen. Via familie ben ik bij het TA Brasschaat uitgekomen en dankzij technisch adviseur Luc Depooter en de gedreven leerkracht Hugo Chavau hebben we de droom van deze jongeman toch kunnen realiseren, mooier zelfs dan in onze stoutste dromen.”

De boomhut heeft inderdaad royale allures. Er zitten zowel padoek, thermowood als naaldhout in verwerkt. De derde- en vierdejaar­s zijn er na de krokusvaka­ntie aan begonnen.

De voorbije week volgde het sluitstuk met de montage in de tuin van de familie Hofkens.

Door met z’n tienen op en neer te springen op de vloer van de boomhut, hebben ze hun bouwsel meteen ook zelf uitgetest en veilig bevonden voor de jonge hoofdgebru­iker.

Splinters

“Een hele leuke opdracht, gezien het goede doel, maar ook erg leerrijk”, vertellen Arne Verstraete (14) en Jolien De Landsheer (14), twee van de jonge bouwers. “We hebben flink wat splinters in onze vingers gekregen, maar dat is niet erg. We hebben veel opgestoken door te werken met de schaafbank en allerlei soorten zaagmachin­es. Dat blije gezicht van Arthur laat ons ook niet onberoerd. Het is de kroon op ons werk.”

Het team van Make a Wish en de ouders hadden voor hotdogs gezorgd om de fiere bouwploeg van TA Brasschaat te bedanken bij de inhuldigin­g van de boomhut.

En Arthur, die maakt al volop plannen voor zijn verjaardag­spartijtje. Binnenkort wordt hij acht jaar oud en dan wordt de boomhut omgetoverd tot feestzaalt­je.

Ouders Arthur

“Er zijn geen slechte cellen meer te bespeuren. Sinds enkele weken kan Arthur zelfs opnieuw zonder te veel problemen naar school.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Arthur bovenaan de trap van zijn royale boomhut, gemaakt door leerlingen van Atheneum Schoten.
FOTO KOEN FASSEUR Arthur bovenaan de trap van zijn royale boomhut, gemaakt door leerlingen van Atheneum Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium