Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier matchen, vier clean sheets

- WIM CONINGS

Het begon met die 6-1 op het veld van AA Gent, waar hij een terugspeel­bal over zijn voet liet botsen. Er waren twee foutjes tegen Standard, die zijn ploeg een 2-0-voorsprong uit handen deden geven. Of de lob van Rob Schoofs die hij verkeerd inschatte, waardoor met 2-1 verloren werd van KV Mechelen. Even zag het ernaar uit dat Club Bruggedoel­man Simon Mignolet zelfs geen kans zou maken op een derde opeenvolge­nde titel als ‘Doelman van het Jaar’ in de Jupiler Pro League.

Maar woensdagav­ond stond hij er, op het moment dat het echt alles of niets was. Of het nu Lazare of Undav was die voor zijn neus opdook, pakte alles. Hij is de belangrijk­ste reden waarom het sprookje van Union waarschijn­lijk niet zal aflopen met een titel. De doelman van Club Brugge heeft zich in vier wedstrijde­n in de Champions’ play-offs nog geen enkele keer gewonnen moeten geven. Zijn laatste tegengoal dateert al van 1 april. Simon Luc Hildebert Mignolet, zoals hij op de officiële website van de Pro League heet, heeft koploper Anthony Moris van

Big Si

Union intussen bijgebeend in het sheet-klassement. ups clean

Papa Stefaan Mignolet mocht de sterke prestatie van zijn zoon vanop de eerste rij meemaken: hij bleef in Knokke slapen ten huize van de held van de avond voor Club. “Het is een raar seizoen geweest”, zegt hij. “Eentje met en Het heeft er slecht uitgezien, op een gegeven moment konden ze maar moeilijk matchen winnen. Simon heeft last gehad van zijn knie en is daardoor een tijd minder in vorm geweest. Maar gelukkig loopt het allemaal goed af. Na de match is er toch wat stress van ons afgevallen. We konden bijna niet meer praten achteraf, zodowns. veel pijn deden onze kelen. Er was geweldig veel lawaai en natuurlijk begin je dan zelf mee te roepen.”

Beperkte sprongkrac­ht

Waarom er ondanks een waarschijn­lijke derde Belgische titel op rij toch zoveel ontlading was bij de ouders van iemand die de Champions League op zijn palmares heeft staan, dat legt zaakwaarne­mer Nico Vaesen uit. “In juli, bij de voorbereid­ing van het seizoen, werd bij Simon een scheurtje in de knie vastgestel­d. Er waren twee opties: opereren, en vijf tot zes maanden aan de kant staan. Of met heel veel arbeid het zelf proberen de wereld uit te helpen.”

“Mignolet is te belangrijk voor Club Brugge om hem zo’n lange tijd te moeten missen en in overleg met Simon is voor het tweede gekozen”, vervolgt Vaesen. “Dat betekende wel dat hij daar zes maanden lang heel veel tijd en energie in zou moeten steken én dat hij voor een lange periode niet over al zijn mogelijkhe­den zou kunnen beschikken. Door de blessure kon hij zich

tijdelijk niet goed meer afzetten en was zijn sprongkrac­ht beperkt.”

Dat verklaart bepaalde fases uit het begin van het seizoen, net zoals het zichtbaar verschil in vertrouwen tussen de Mignolet van toen en die van nu. Vaesen: “Ik zat geregeld met hem samen in die periode en dan voelde je wel dat het op hem woog. Reken elke dag anderhalf tot twee uur extra werk: die knie moest opgewarmd zijn vooraleer hij kon beginnen te trainen, er moest nadien ijs gelegd worden, hij moest meer bij de kinesist langs, extra oefeningen doen… De eerste maanden was er dan ook nog eens niet meteen veel beterschap merkbaar. Dat is een mentale barrière waar je elke dag weer door moet.

Dat is geen knop die je zomaar afzet als je het Basecamp knie?

Gaat het wel lukken met mijn

(trainingsc­omplex van Club Brugge, red.)

verlaat. Het siert hem dat hij die blessure nooit als excuus gebruikt heeft.”

Mentale kracht

Volgens Vaesen ligt de mentale kracht van Mignolet aan de basis van zijn sterke comeback uit blessure én zijn uitblinker­srol in de play-offs. “Toen we ervoor kozen niet te opereren, wisten we al dat Mignolet dit zou kunnen, net doordat hij zo sterk is in zijn hoofd. Daarom heb ik zelf nooit getwijfeld dat hij er nu weer zou staan. Hij kan als geen ander toeleven naar momenten als deze. Sinds een paar maanden is hij weer blessurevr­ij en zie je dat hij helemaal fris zit in het hoofd en bevrijd keept. Wat hij nu doet, is toch een flink statement tegen iedereen die zei dat hij een minder seizoen had. Als hij de titel zou binnenhale­n, kan het zelfs zijn sterkste seizoen ooit worden.”

Al bij al heeft de Brugse nummer één het niet laat gemaakt na zijn

triomf. Om half één was de clanMignol­et al terug thuis – zondag al wacht Antwerp, zoontje Lex moet naar school gebracht worden en Simon wordt ’s ochtends alweer op de club verwacht. Met een nieuwe trofee als ‘Man van de Match’ op zak.

“Simon was uiteraard heel tevreden”, weet Stefaan Mignolet. “Hij heeft na de match heel veel compliment­en gehad, iedereen wilde hem proficiat wensen. Maar na al die jaren kunnen we dat wel relativere­n. Als hij zondag tegen Antwerp in de fout gaat, is dat allemaal weer vergeten. Hij is nu 34, terwijl hij al prof is vanaf zijn 16, 17 jaar. Dan weet je

wel hoe het werkt.”

Nico Vaesen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium