Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadionver­bod tot 10 jaar en tickets op naam

Pro League en minister van Binnenland­se Zaken stellen nieuw actieplan ‘Samen voor veilig voetbal’ voor

- VALERIE VAN AVERMAET

Voetbal, een feest. Dat moet vanaf volgend seizoen weer kunnen, want het actieplan ‘Samen voor veilig voetbal’ rond hooliganis­me van de Pro League, de minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden, de voetbalcel, de politiedie­nsten en de KBVB is klaar. Al zullen de meeste maatregele­n wel nog even op zich laten wachten. “We geven onszelf vijf jaar de tijd”, aldus CEO van de Pro League Lorin Parys.

“Voetbal moet een feest zijn, voor iedereen. We kunnen niet langer tolereren dat een minderheid ons voetbal onveilig maakt”, legt minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden de reden van het actieplan uit.

De hernieuwde aanpak rond hooliganis­me gaat uit van drie basisprinc­ipes: het verhogen van de pakkans bij inbreuken, het sneller afdwingen en opvolgen van de sanctioner­ing en een uniforme aanpak van de incidenten in alle stadions. Behalve meer aandacht voor communicat­ie en sensibilis­ering zijn de belangrijk­ste vernieuwin­gen de verstrengd­e sancties voor racisme, discrimina­tie, fysiek geweld en onrechtmat­ig gebruik van pyrotechni­sch materiaal. Die zullen niet meer tot een stadionver­bod van maximaal vijf, maar wel tien jaar kunnen leiden. Recidive kan bovendien een levenslang stadionver­bod opleveren.

Tickets op naam

Om die stadionver­boden beter te controlere­n, worden de systemen van herkenning bij toegangsco­ntrole herbekeken. Naast toegenomen, gerichte fysieke controles zal de Pro League samen met de clubs en de overheid ook kijken welke technologi­sche innovaties ingezet kunnen worden voor identifica­tie en authentica­tie. De regelgevin­g rond ticketing wordt ook aangescher­pt. Abonnement­en en tickets zullen voortaan aan individuel­e geïdentifi­ceerde personen gekoppeld worden. Fans met een stadionver­bod zullen zo moeilijker tickets kunnen aankopen. De overheid zet ook een traject op om de grensovers­chrijdende stadionver­boden te realiseren.

Om de pakkans bij inbreuken te verhogen, zal de Pro League daarnaast onder andere een analyse maken van de huidige gebruikte camerasyst­emen. Er worden ook vormingen voorzien voor efficiënt gebruik van die systemen. De bedoeling is bovendien om de personen in kwestie niet alleen vaker, maar ook sneller - binnen de 25 dagen - te straffen. “We willen met het veiligheid­spersoneel, dat meer verantwoor­delijkhede­n zal krijgen, en alle andere betrokkene­n aan dit plan werken”, aldus de CEO van de Pro League Lorin Parys. “We geven onszelf vijf jaar de tijd.”

Wat dat allemaal zal kosten, is nog onduidelij­k. Wel is al zeker dat een groot deel betaald zal worden door de inkomstenp­ot van EURO 2020.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium