Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Caleb Ewan

Blijft na vier pogingen nog altijd zonder zege achter

-

Op papier is hij waarschijn­lijk de snelste man in dit Giropeloto­n, maar Caleb Ewan (27) greep gisteren al voor de vierde keer naast een ritzege. Alles wat kon tegenzitte­n, zat tegen. De punten die Lotto Soudal in de degradatie­strijd hoopte te sprokkelen, blijven zo ook achterwege en de rest van deze Ronde van Italië staat niet bepaald meer bol van de kansen voor de Pocket Rocket.

De factor pech

In de eerste rit leek Caleb Ewan op 400 meter van de streep nog over de beste papieren te beschikken om op de klim in Visegrad te zegevieren, maar toen Van der Poel aanging, smakte Ewan in zijn eentje tegen het asfalt. Brute pech? Of zat hij erdoorheen?

Woensdag begaf net voor de enige klim in de rit zijn wiel het. Na een wissel zette het peloton door en kwam Ewan nooit meer terug.

“Ik was even in paniek toen ik Caleb zag vallen”, zegt John Lelangue, algemeen manager bij Lotto Soudal. “Ik vreesde net als in de Tour van vorig jaar voor een breuk, maar gelukkig is hij er zonder veel erg vanaf gekomen. Dat het peloton in die vierde rit voluit gaat rijden net op het moment dat Caleb pech heeft, dat hebben we niet in de hand.”

Onthoofde trein

Lotto Soudal koerste gisteren de hele dag prominent aan het front, alleen zat Ewan in de ultieme hectometer­s wel alleen, terwijl Démare en Cavendish nog over een mannetje beschikten. Kluge, Schwarzman­n en Selig zijn in deze Giro de locomotiev­en van Ewan. De Australiër is uitermate tevreden over hun werk, maar in de slotkilome­ter gaven ze wel nog niet thuis. Daar mist Ewan zijn vaste laatste man: Jasper De Buyst. Die kijkt thuis toe nadat hij aan een val in de Ronde van Turkije heel wat averij heeft overgehoud­en.

“Onze trein functionee­rt wel”, zegt Lelangue. “Maar we kunnen niet ontkennen dat het met Jasper erbij een ander verhaal is. Hij wordt niet voor niets met Morkov vergeleken. We hopen dat hij snel zijn rentree kan maken.”

Degradatie­druk

Lotto Soudal schraapte in de Vierdaagse van Duinkerke behoorlijk wat punten bij mekaar, maar het blijft in de World Tour verwikkeld in een felle degradatie­strijd. Momenteel staat het team van de Nationale Loterij nog onder de degradatie­streep en Caleb Ewan is dé puntenpakk­er op wie Lotto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium