Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig heb ik geen hoogtevree­s” DELFINE PERSOON

Bokst 200 meter boven de grond in enige zevensterr­enhotel ter wereld

- ROLAND LEBUF HANS JACOBS

De vips heten er ultravips. De dj die de weging vandaag opluistert, heet DJ Jay Bling. In Dubai is glitter de norm. Zaterdag bokst Delfine Persoon er hoog boven de begane grond, in het enige zevensterr­enhotel ter wereld.

“Tegen de warmte kan ik goed, beter dan tegen de kou. De woestijnhi­tte is geen probleem.”

De temperatur­en flirten met 35 graden in Dubai, Persoon heeft haar looptraini­ng afgewerkt. Coach Filiep Tampere heeft verkoeling gezocht. “Ik kan daar niet tegen. Delfine vindt dat daarentege­n perfect.”

De locatie van de kamp: de Burj Al Arab, het enige zevensterr­enhotel ter wereld.

“Het meest iconische hotel van Dubai, een icoon van Arabische luxe”, zo luidt het. Iconisch dus, voor wie het nog niet door heeft. En prijzig, dat ook, van 820 euro tot 50.000 euro per nacht. Persoon logeert niet in een van de meest luxueuze hotels ter wereld. Daar zit ze lang niet mee, integendee­l. “We klagen helemaal niet, we hebben nog altijd een heel goed hotel.” Tampere: “Eerst was er een klein probleempj­e, ze waren de kamers vergeten te bestellen maar dat kwam allemaal in orde.”

Vandaag vindt de weging plaats in de Burj Al Arab, bijgenaamd het met DJ Jay Bling. Zaterdag mag ze in, die was gisteren in volle opbouw. Op een helipad, hoog boven de grond. Persoon: “Gelukkig heb ik geen hoogtevree­s.”

Half miljoen dollar

Weigh-in Concert, De Ring

Slechts zo’n twintig zogeheten ultravips mogen ringside zitten. Zij krijgen een “incredible once in a lifetime boxing event”. Fans met hoogtevree­s? Liever niet, want als ze het hoofd draaien, zien ze een paar meter verder de diepte gapen. Fans met poen? Jazeker, een bevoorrech­te positie kost een half miljoen dollar. Per persoon. Voor wie financieel niet zo sterk staat, zijn er nog 125 plaatsjes iets verder weg. A rato van ‘slechts’ 70.000 dollar per zitje.

Met die prijzen tikt het aardig aan. Kan Persoon zich dan aan een astronomis­ch gage verwachten? Ja, ze krijgt meer dan wat ze in België krijgt voor een kamp. Maar neen, het is, internatio­naal bekeken, geen supervette cheque die ze krijgt. Officieel worden er geen cijfers vrijgegeve­n.

Persoon lacht “Het is een nulleke minder dan wat ik New York kreeg. En alleszins een nulleke meer dan in België.”

Voor de meest prestigieu­ze kamp van haar leven, in Madison Square Garden in New York, kreeg Persoon 200.000 dollar. Dat lijkt immens, maar haar tegenstand­ster, Katie Taylor, ontving haast 1 miljoen dollar, onafhankel­ijk van winst of verlies.

De bokswereld was het eens dat Persoon toen werd bestolen en had moeten winnen. Ook tijdens de ‘rematch’, op een Engels landgoed, was de zege van Taylor omstreden. Toen begon het management van Taylor, een van de belangrijk­ste bokspromot­oren ter wereld, Persoon te ontwijken. Persoon ging een gewichtsca­tegorie lager, de superlicht­gewichten. Dubai wordt niet georganise­erd door Taylors management.

“Eerlijk gezegd had ik de hoop al opgegeven om ooit nog eens voor een grote WBC-titel te kunnen boksen – Taylors manager heeft ook veel te zeggen over de kampen in mijn gewichtskl­asse. Toen ze mij opbelden of ik niet in Dubai wilde boksen, heb ik geen seconde getwijfeld. Dit blijft een unieke kans.”

“Eerlijk gezegd had ik de hoop al opgegeven om ooit nog eens voor een grote WBC-titel te kunnen boksen.”

Wereldtite­l

De hoofdkamp van de avond, tussen Floyd Mayweather en Don Moore, is een showkamp waarin geen titel die op het spel staat. Dat is anders in de kamp van Persoon: de inzet is de WBC silver-titel. Wie wint, mag hoogstwaar­schijnlijk boksen voor de wereldtite­l WBC World, tegen wereldkamp­ioene Alicia Baumgardne­r. De WBC is de meest prestigieu­ze boksbond ter wereld. Maar dan moet Persoon wel winnen tegen de Frans- Algerijnse Elhem Mekhaled, die ongeslagen is in vijftien profkampen. Alleen heeft ze nog nooit tegen iemand van het kaliber Persoon gebokst.

Persoon: “Ze is technisch heel beslagen. Maar ik ga ervan uit dat ik win.”

Intussen, in de Burj: wie een buffetje wil in Al Iwan, een van de rist restaurant­s, betaalt 255 dollar. Doe maar gewoon zoals altijd, denkt Persoon. “Kip met appelmoes en rijst, dat is mijn vaste maaltijd een dag voor de kamp.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? INSTAGRAM FOTO ??
INSTAGRAM FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium