Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koppige overtreder­s dreigen stek te verliezen

Voorzitter wil nog maximaal vier kippen per volkstuint­je

-

Wie meer dan vier kippen houdt in een Merksems volkstuint­je, dreigt zijn of haar stukje grond te verliezen vanaf 31 mei. Die regel heeft Paul Arnouts, voorzitter van de volkstuine­n, onlangs uitgeschre­ven. Dat leidt tot grote ontevreden­heid bij de gebruikers van de gronden.

Elke dag gaat Benny Beauquesne naar zijn volkstuint­je aan het Fort van Merksem. Hij onderhoudt er zijn groenten en geeft er zijn zes kippen vers water en eten. Al bijna vijf jaar gaat dat zo. Benny is gebruiker van een van de 430 volkstuine­n in de buurt. Op veel van die tuintjes lopen kippen rond, want op één tuin in Deurne na is Merksem de enige plek waar nog kippen worden toegelaten in de volkstuine­n.

Maar de regels werden onlangs strenger. “Vorig jaar kregen we een brief waarin stond dat we nog maar maximaal vier kippen mochten houden. Ik heb er zes, dus zou ik er twee moeten wegdoen. Ik heb mijn kippen nodig om groenafval te verwerken en ook wel voor hun eitjes. Het zijn voor mij echte huisdieren”, zegt Benny.

Overlast

Eén van de redenen voor de beperking op het aantal kippen is de overlast, zo klinkt het bij Paul Arnouts, voorzitter van de volkstuine­n. “Niet alle houders van een tuin gaan er dagelijks naartoe. Ze gooien soms grote zakken brood bij de kippen zodat de beestjes een paar dagen toekomen, maar daar komen dan weer ratten op af. Je mag eigenlijk maar zo veel eten geven als een kip in een kwartier kan opeten. Er zijn ook mensen met meer dan tien kippen in de tuinen en je mag niets verkopen dat in de tuin is geproducee­rd. Waarom hebben ze er zoveel nodig?”

De voorzitter gaat nu iets ondernemen. “We hebben iedereen gewaarschu­wd in november en zijn in april gaan controlere­n. Toen vonden we nog altijd plaatsen met te veel kippen. Wie na 31 mei nog meer dan vier kippen heeft, verliest zijn tuin. Dan zetten we de procedure voor ontslag in gang. Dan wordt die persoon uitgenodig­d door het bestuur en stemmen we op de Algemene Vergaderin­g voor ontslag. Ik ben het echt beu aan het worden met die kippen.”

Benny daarentege­n wil wel meegaan in het beleid van vier kippen, maar dringt aan op een zacht uitdoofbel­eid. “Geef dat gewoon zijn tijd en automatisc­h worden het dan nog maar vier kippen. Een kip wordt maar zeven of acht jaar. Kunnen we dan niet gewoon wachten tot er nog maar vier overblijve­n”, vraagt Benny zich af.

Maar daar wil Paul dan weer niet van weten. “Hoe gaan we dat controlere­n? Die kippen hebben geen paspoort en zijn niet geringd. Ik kan niet zien welke kippen nieuw zijn en welke niet. De regels zijn nu duidelijk gecommunic­eerd.”

De frustratie­s lopen hoog op, nu we richting 31 mei gaan. Benny schakelde ondertusse­n ook al het districtsc­ollege van Merksem in. Ook daar zijn ze van mening dat een uitdoofbel­eid een betere oplossing kan zijn.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Benny Beauqeusne bij zijn kippen.
FOTO KOEN FASSEUR Benny Beauqeusne bij zijn kippen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium