Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik stop alleen om iets te eten of om naar het toilet te gaan”

Elias (30) rijdt 750 kilometer onafgebrok­en met de fiets voor onderzoek naar ziekte van Duchenne

- JAN STASSIJNS

Elias Renard (30) uit Berchem kruipt op vrijdag 27 mei op zijn stalen ros voor een fietstocht­je van… 750 kilometer. Daarmee wil hij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Verwachte aankomst? De dag nadien. “Afhankelij­k van het weer fiets ik 25 à 30 uur, aan één stuk”, zegt Renard. “Dat is behoorlijk pittig ja, maar het geeft ook een ongelofeli­jke kick.”

wordt wel eens gezegd. 750 kilometer onafgebrok­en fietsen wellicht wel, maar daar laat Elias Renard (30) zich niet door afschrikke­n. De oprichter van Renard Coaching weet dan ook waaraan hij begint. Vorig jaar fietste hij al een keertje 500 kilometer aan één stuk door. Alleen voor een toiletbezo­ekje of een eetpauze, zette hij zijn fiets toen even aan de kant. Hij zamelde zo maar liefst 13.000 euro in voor het Berrefonds, een organisati­e die ouders helpt die een kindje hebben verloren.

“Een paar maanden voor ik aan die rit begon, is een heel goede vriendin van mij verongeluk­t”, vertelt Elias. “Ze was hoogzwange­r en geraakte betrokken bij een zwaar verkeerson­geval. Noch zij, noch het kindje overleefde dat ongeval. Haar broers, haar man en haar ouders hebben toen enorm veel steun gekregen van het Berrefonds. Ik vond het belangrijk om iets terug te doen voor die organisati­e, die toch vooral leeft van giften. Ook voor mij was haar overlijden een zware klap. Ik kende haar sinds ik 5 was en had heel mijn jeugd met haar bij de scouts gezeten. Die 500 kilometers fietsen was voor mij een manier om dat verlies te verwerken.”

Voor zijn volgende sportieve krachttoer wil Elias dit jaar 750 kilometer fietsen, opnieuw onafgebrok­en met alleen enkele sanitaire en culinaire tussenstop­s.

Zot zijn doet geen zeer,

“Het leek me nutteloos om zomaar iets te doen, dus wilde ik ook dit keer een goed doel steunen. Via Sien, een goede vriendin, kwam ik in contact met haar halfbroer Pelle en met Jimmy, twee gasten die aan de ziekte van Duchenne lijden. Een erfelijke spierziekt­e waar geen remedie voor bestaat. De opbrengst gaat daarom naar het Kan-Go!-fonds van de KU Leuven, dat onderzoek doet naar deze ziekte.”

Fris aan de start

Elias vertrekt op vrijdag 27 mei om 10u en hoopt de dag nadien al, zaterdag 28 mei, aan te komen. “De bedoeling is om de rit in één trek te doen, zonder te slapen”, zegt hij. “Vorig jaar is dat redelijk

iElias Renard

goed verlopen. Nu komt er wel zo’n acht uur bij, maar ik ben goed voorbereid. Ik moet gewoon zorgen dat ik fris aan de start kan verschijne­n. Ik denk in totaal ongeveer 25 à 30 uur onderweg te zijn. Afhankelij­k van het weer en eventuele materiaalp­ech.”

Afzien

Het streefdoel van Elias is om een gemiddelde tussen 27,5 en 28,5 kilometer per uur te halen. “Fysiek is dat behoorlijk pittig, ja. Ik zeg ook niet dat het vanzelf gaat. Het wordt afzien, vooral mentaal. Elke kilometer moet ik tegen mezelf zeggen dat het gaat lukken. Als ik dat geloof vasthoud, dan lukt het me wel. Het rijden geeft me een ongelofeli­jk kick.”

Via het Facebookev­enement ‘750 km voor Duchenne’ kan je, met behulp van een livetracke­r, elke seconde van Elias’ avontuur volgen. Zijn broer en twee vrienden, die hem vanuit de volgwagen op de voet volgen en bevoorrade­n, gaan onderweg ook foto’s en video’s posten. Op de Facebookpa­gina vind je ook de link naar de website waar je mee kan sponsoren voor het onderzoek naar Duchenne.

Facebookev­enement ‘750 km voor Duchenne’.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Berchemnaa­r Elias Renard (30) fiets 750 kilometer aan één stuk ten voordele van het onderzoek naar de ziekte van Duchenne.
FOTO WALTER SAENEN Berchemnaa­r Elias Renard (30) fiets 750 kilometer aan één stuk ten voordele van het onderzoek naar de ziekte van Duchenne.
 ?? FOTO RR ?? Elias Renard met zijn broer en twee vrienden vorig jaar. Ook dit jaar zullen ze hem vanuit de volgwagen bevoorrade­n.
FOTO RR Elias Renard met zijn broer en twee vrienden vorig jaar. Ook dit jaar zullen ze hem vanuit de volgwagen bevoorrade­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium