Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Turkije noemt mij een terrorist, terwijl ik niets verkeerd deed”

Rechter vluchtte naar ons land na mislukte coup in 2016 en werkt nu bij justitie

- THEO DERKINDERE­N

De voormalige Turkse magistraat Aydin, een schuilnaam, vluchtte zes jaar geleden naar ons land. Dat deed hij omdat in de nasleep van de mislukte staatsgree­p duizenden rechters en parketmagi­straten werden geschorst, ontslagen of gearrestee­rd in Turkije. Intussen heeft hij de Belgische nationalit­eit en is hij aan de slag als administra­tief medewerker bij justitie. Toch is hij nog bang voor represaill­es. “Terwijl ik niets met de coup te maken had.”

Aydin, een vijftiger, was gisterenav­ond een opvallende spreker tijdens de Dag van de Rechtsstaa­t in Mechelen. Hij was meer dan twintig jaar lang een vooraansta­and magistraat in Turkije. Hij was er openbaar aanklager, rechter en was zelfs betrokken bij de internatio­nale uitwisseli­ngen met de Turkse justitie.

Toen in 2016 een staatsgree­p door een groep militairen mislukte, voerde Turks president Recep Tayyip Erdogan een massale zuiverings­operatie uit tegen zogenaamde aanhangers van predikant Fethullah Gülen. Erdogan verdacht hem ervan achter de poging tot staatsgree­p te zitten.

Nu nog in de cel

“Het Turkse regime maakte van de mislukte staatsgree­p handig gebruik om onafhankel­ijk werkende rechters en parketmagi­straten opzij te schuiven en het rechtssyst­eem te ondermijne­n”, vertelt Aydin. “Het gevolg was dat duizenden rechters en parketmagi­straten werden geschorst of ontslagen. Verschille­nde collega’s belandden ook in de gevangenis, zonder dat ze zich ooit konden verdedigen. Tot op vandaag zitten er trouwens nog steeds magistrate­n in een cel. Ik had totaal geen banden met Gülen en had niets met de mislukte coup te maken, maar voelde me niet meer veilig in mijn geboortela­nd. Ik koos ervoor om met mijn gezin naar België te vluchten.”

Aydin vroeg in ons land asiel aan en heeft ondertusse­n de Belgische nationalit­eit. “In Turkije noemen ze mij een terrorist en word ik als een verrader aanzien, terwijl ik niets verkeerd deed. Ik ben goed opgevangen in België en leerde ondertusse­n ook de taal. Ik kreeg een enorme kans door hier bij justitie aan de slag te kunnen gaan als administra­tief medewerker. Rechter of parketmagi­straat kan ik hier niet zijn. Daarvoor moet ik eerst rechten studeren in België. Ik ben al in de vijftig, maar misschien waag ik me er nog aan. Maar dan moet ik eerst mijn Nederlands nog wat verbeteren.”

Naar Turkije wil de man niet meer terug. “Toch niet om er te gaan wonen. Ik kan niet wonen in een land waar de overheid de grondwet niet naleeft of de rechtsstaa­t niet respecteer­t. Maar ik wil wel nog terugkeren om mijn familie en vrienden te bezoeken.”

Hoewel Aydin ondertusse­n de Belgische nationalit­eit heeft, blijft hij heel voorzichti­g. Over

Aydin

wat hij precies doet bij justitie en waar hij werkt en woont, wil hij niet in detail gaan. “Om veiligheid­sredenen. Hier in België wonen heel veel conservati­eve Turken. Ik heb schrik dat ze informatie over mij zouden doorgeven aan bepaalde pro-Turkse organisati­es. Of dat ze me fysiek zouden aanvallen. Of mijn vrouw of mijn kinderen. En ik zou ook niet willen dat ze mijn familie in Turkije iets aandoen.”

Democratis­ch op papier

De voormalige Turkse magistraat vertelt ook over hoe het regime zich moeide met een corruptieo­nderzoek waarbij onder meer de namen van Turkse ministers vielen. “Erdogan noemde dat onderzoek openlijk een aanval tegen de regering. Het gevolg was dat het onderzoek moest worden stopgezet en dat de behandelen­de magistrate­n werden overgeplaa­tst. Een totaal ongeoorloo­fde inmenging van het regime. Op papier is Turkije een democratis­ch land met een scheiding der machten. De realiteit is evenwel compleet anders. Justitie moet onafhankel­ijk kunnen werken, zoals dat in België het geval is.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Aydin gebruikt een schuilnaam en wil niet herkenbaar in beeld komen, omdat hij schrik heeft voor represaill­es tegen hem of zijn familie.
FOTO DIRK VERTOMMEN Aydin gebruikt een schuilnaam en wil niet herkenbaar in beeld komen, omdat hij schrik heeft voor represaill­es tegen hem of zijn familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium