Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste beeld van zwart gat in centrum van onze melkweg

- BRUNO JANSSEN, EDDY WOLFS, CHRISTOPH VAN DAELE, JULIA BEIRINCKX, BELINDA BRUZZESE, ORA CHARDON, KARLIEN VERSCHAEVE, HILDE HOEFKENS, TINA PIERAERTS, (agg)

Toekomstig­e fouten vermijden

Je moet geen antivaxer of complotden­ker zijn om het coronabele­id van de regering af te keuren. De collateral­e schade van dit beleid was en is nog steeds enorm en krijgt nog steeds te weinig aandacht. De culturele publiekspr­ijs is dan ook een officiële erkenning voor de coronakrit­ische stem in de maatschapp­ij. Het wordt tijd dat er een open debat komt om toekomstig­e fouten te vermijden.

MOL

Sterk overroepen

Al heb ik deze reeks nooit gezien of gevolgd, toch voel ik het aan mijn dikke teen dat dit programma met een Ultimas-publiekspr­ijs sterk overroepen is. Zoals zovele programma’s terecht of niet een of andere prijs in de wacht slepen. Er zijn er te veel om op te noemen, maar het is een hype geworden om tv-programma’s en vooral de human intrest te lauweren en op een voetstuk te zetten. Dat is ook de reden waarom ik drastisch programma’s op tv negeer. Dan zet ik liever een plaat op of ik luister naar de radio waarbij ik me meer op mijn gemak voel. Al die pseudosoci­ale programma’s op eender welke zender kunnen me gestolen worden. Zo ook de Ultimaspub­lieksprijs. Kortom, dat is mijn absolute tegenwind.

TREMELO

Kritische mensen

Tegenwind

Wie deze eerlijke en kritische reportages heeft gezien en zelf eens in de echte cijfers duikt, zal geen enkel tegenargum­ent kunnen formuleren. Iedereen die ook maar kan bewijzen dat deze eerlijke, maar kritische mensen niet de waarheid spreken mag voor mijn part zelfs een dikke prijs of geldsom krijgen.

LIEDEKERKE

Achterban mobilisere­n

Een publiekspr­ijs is altijd een moeilijk te controlere­n iets. Men peilt dan eerder naar bekendheid, popularite­it en hoe men zijn achterban kan mobilisere­n. Vermits de antivaxbew­eging al vaak heeft bewezen dat zij zeer goed haar achterban kan mobilisere­n, hoeft het niet te verwondere­n dat zij deze prijs in de wacht gesleept heeft. Het gaat hier alleen om stemmen ronselen en van zich laten horen. Ze zijn erin gelukt, want ze halen moeiteloos alle gazetten en zelfs Canvas. Cultuur is een uiting van menselijk gedrag. Op de keper beschouwd is dat dus cultuur. Zelfs al gaat het hier om onwetensch­appelijk onderbouwd complotden­ken. Of de overheid aan dit soort cultuur zijn geld (ons geld) moet spenderen is een andere zaak.

PUTTE

Regelrecht­e schande

Ik vind de hele framing rond deze docureeks een regelrecht­e schande. De reeks is niet gemaakt door en met antivaxers of mensen die niet weten wat ze zeggen. Integendee­l: de gasten die aan bod komen, hebben elk op hun eigen vakgebied en uit oprechte nieuwsgier­igheid hun onderzoek gedaan. Dat hun bevindinge­n vaak loodrecht staan op wat het moest worden, betekent vertellen onzin is.

ANTWERPEN officiële verhaal niet dat wat zij

In het hart van ons sterrenste­lsel huist het zwarte gat Sagitarriu­s A*. De reus bestond decenniala­ng voornameli­jk in theorieën en berekening­en, maar laat zich nu voor het eerst vangen op beeld. Het is nog maar de tweede foto ooit van een zwart gat. Sagittariu­s A* is meer dan 4 miljoen keer zwaarder dan de zon en ongeveer 27.000 lichtjaar van ons verwijderd. De foto is gemaakt met de Event Horizon Telescope, een netwerk van acht radioteles­copen van over de hele wereld, die met elkaar verbonden zijn.

Andere stemmen

Volledig terecht. Men heeft ons één narratief voorgescho­teld. Hoog tijd dat er ook andere stemmen klinken. Dit is wetenschap.

Tegenwind

EDEGEM

Antivaxers ook recht op mening

heeft terecht gewonnen. Daar er in de mainstream media geen plaats is voor kritische stemmen, en ze zelfs verguisd en geweerd worden, is het maar normaal dat op die manier andere ideeën zich laten horen. Trouwens, niet alleen antivaxers hebben gestemd, want zij zijn niet de enigen die kritisch zijn. Wat is er trouwens mis met een antivaxer? Men doet alsof het misdadig is om een kritische mening te hebben over vaccins. Leven wij nog wel in een democratie?

JABBEKE

Meer dan verdiend

De reeks heeft meer dan verdiend gewonnen. De media van tegenwoord­ig stelt me diep teleur door andersdenk­enden en kritische mensen te negeren of af te doen als complotthe­oristen. Sinds 2021 is het normaal om mensen uit te sluiten en publiekeli­jk te vernederen voor hun mening en hun eigen keuze. Onafhankel­ijk wetenschap­pelijk onderzoek krijgt geen podium, zij doen dit nochtans zonder subsidies en wijzen terecht op een aantal punten waar iedereen beter eens kritisch naar kijkt. Waarom doen onze media mee aan deze uitsluitin­g? Is het niet juist de bedoeling van de media om een kritisch beeld te scheppen van een situatie en overheden te checken op correcthei­d van handelen? Ik ben oprecht bang voor de toekomst van m’n kinderen en kleinkinde­ren!

Tegenwind

HEIST-OP-DEN-BERG

Nek uitgestoke­n

Dit is een hele terechte winnaar! Het is niet makkelijk om een kritische burger te zijn, en zij hebben hun nek uitgestoke­n om meer waarheid aan het licht te brengen. Love them!

ANTWERPEN

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium