Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EN WIE MOET HEM NU OPVOLGEN?

- (agy, hh)

Het vertrek van Wouter Beke betekent meteen ook dat zijn partij naast een nieuwe voorzitter en - zo goed als zeker - een nieuwe staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie ook een nieuwe minister van Welzijn moet aanduiden. Altijd een delicate oefening, waarbij provincial­e evenwichte­n en electorale overweging­en een rol spelen. Deze namen circuleren. Vera Jans

Vera Jans is al als sinds 2004 onafgebrok­en lid van de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement. Dus qua dossierken­nis zit dat al snor. En ze is bovendien Limburgse. Niet onbelangri­jk, want met het verdwijnen van Wouter Beke van het hoogste plan zou die provincie haar hoogste vertegenwo­ordiger bij CD&V kwijtspele­n. De Lanakense wordt dan ook volop getipt om haar streekgeno­ot Wouter Beke op te volgen.

Nawal Farih

Ook het Genkse Kamerlid Nawal Farih heeft best goede kaarten om over te nemen. Ze is close met de gedoodverf­de nieuwe voorzitter Sammy Mahdi. Ze werkte op het kabinet van voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Ze volgt Volksgezon­dheid op en volgt een opleiding gezondheid­smanagemen­t aan de VUB. Maar Farih moet nog 35 worden en zetelt nog maar pas in het parlement. Dan komt een zware portefeuil­le als Welzijn wellicht nog te vroeg.

Jo Brouns

Nog een Limburger. De burgemeest­er van Kinrooi is een stamboek-christende­mocraat. Ook zijn vader droeg al de sjerp in zijn thuishaven. Brouns verdiende zijn sporen op een paar CD&V-kabinetten, waaronder tien jaar op dat van Welzijn onder Jo Vandeurzen. Toen die laatste in 2019 zijn zetel niet opnam, kwam Brouns als eerste opvolger in het Vlaams Parlement.

Koen Van den Heuvel

Koen Van den Heuvel mocht al eens een paar maanden proeven van het ministersc­hap toen hij Joke Schauvlieg­e opvolgde als minister van Omgeving en Landbouw aan het einde van de vorige legislatuu­r. Als het gaat om depanneren en ervoor zorgen dat er geen wielen meer afdraaien, is hij dus een veilige keuze. Al ligt Welzijn hem als begrotings­man van de partij een pak minder. Bovendien van de provincie Antwerpen.

Hilde Crevits

En tot slot de CD&V-topper in de Vlaamse regering zelf. Als viceminist­er-president heeft Hilde Crevits politiek gewicht te over. Het departemen­t Welzijn is een pak zichtbaard­er dan haar huidige portefeuil­le van Werk en Landbouw. Zo’n switch geeft ook het voordeel dat het makkelijke­r is om iemand te vinden die haar huidige bevoegdhed­en kan overnemen dan voor het notoir moeilijke Welzijn. Maar de meesten gaan er vanuit dat geen haar op haar hoofd aan zo’n stoelendan­s denkt.

 ?? FOTO DBA ?? Hilde Crevits.
FOTO DBA Hilde Crevits.
 ?? FOTO BELGA ?? Nawal Farih.
FOTO BELGA Nawal Farih.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Vera Jans.
FOTO LUC DAELEMANS Vera Jans.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Koen Van den Heuvel.
FOTO JORIS HERREGODS Koen Van den Heuvel.
 ?? FOTO RR ?? Jo Brouns.
FOTO RR Jo Brouns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium