Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 keer per 50 jaar in Vlaanderen

-

De combinatie van de bijzondere geboorteda­ta van de familie Verbeeck is uitzonderl­ijk, maar hoe uitzonderl­ijk precies? Twee wiskundige­n van Universite­it Antwerpen laten hun licht schijnen op de kwestie.

Hoe groot is de kans dat drie willekeuri­ge mensen op een vrijdag de dertiende verjaren?

“Er zijn gemiddeld 1,72 vrijdagen de dertiende per jaar. Een persoon wordt dus geboren op zo’n vrijdag met een kans van 1,72/365. Als drie personen alle drie verjaren op een vrijdag de dertiende, dan is de kans dat dit gebeurt (1,72/365)* (1,72/365)* (1,72/365) = 0,0000001. Of anders gezegd: één kans op tien miljoen”, zegt Paul Levrie, docent Wiskunde bij de Faculteit Toegepaste Ingenieurs­wetenschap­pen.

Hoe zit dat specifiek met tweelingen?

“Tenzij de ene voor middernach­t en de andere na middernach­t geboren wordt, hebben tweelingen altijd dezelfde geboorteda­tum. De kansen dat kind 1 en kind 2 op dezelfde dag geboren worden zijn dan niet meer onafhankel­ijk van elkaar. Je moet de berekening dan niet tot de derde macht doen, maar slechts tot de tweede macht. Zo kom je uit op 0,00002, ofwel één kans op 50.000”, aldus professor David Eelbode van het Departemen­t Wiskunde van Faculteit Wetenschap­pen.

Conclusie?

Per jaar worden volgens het Studiecent­rum voor Perinatale Epidemiolo­gie in Vlaanderen ongeveer 1.000 tweelingen geboren. “De kans is zoals gezegd dus één op 50.000 dat een vader en zijn pasgeboren tweeling allebei op een vrijdag de dertiende geboren zijn. Hier gooien we als het ware met een dobbelstee­n met 50.000 zijdes en we gooien 1.000 keer per jaar. Gemiddeld zal deze situatie dus één keer in de vijftig jaar voorvallen in Vlaanderen”, concludeer­t professor Eelbode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium