Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als een politicus moet huilen

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Het leven hangt aaneen van paradoxen. Zoals bij Wouter Beke. Die bekend stond als een ijskonijn, weinig communicat­ief, weinig empathisch. Die met dezelfde emotieloze gelaatsuit­drukking elke keer weer zijn stoïcijnse zelf leek te blijven in het oog van opeenvolge­nde stormen.

Uitgereken­d deze politicus haalde er vrouw en dochtertje bij toen hij ontslag nam, plus een hele groep zichtbaar aangedane medewerker­s. Ook Hilde Crevits hield het amper droog. Vader Paul Beke, huisarts op rust in Leopoldsbu­rg, getuigt dat Wouter had zitten wenen tijdens een bezoek: “Hij was de voorbije weken echt een wrak geworden. De dood van de baby in de crèche heeft er bij hem zwaar ingehakt.” In het begin van de pandemie had de echtgenote van Wouter Beke op Facebook een tekst gepost die begon met: “Lieve schat, als ik al die commentaar lees, dan ben ik precies getrouwd met de meest onverantwo­ordelijke mens ter wereld! Gelukkig weet ik beter ...” Journalist­en worden er ongemakkel­ijk van. Gezinnen en heftige emoties blijven gewoonlijk verborgen achter de schermen van het privéleven, in een analyse over iemands politieke functioner­en kun je er niet veel mee. Het wordt dan genegeerd, of er wordt nog een bijkomend punt van kritiek van gemaakt (‘zoveel pathos in plaats van een correcte analyse’). Net in de voorbije week zat ook ontslagnem­end Cd&v-voorzitter Joachim Coens met zijn zoon Felix aan tafel bij Gert Verhulst en James Cooke. Net als het gezin van Wouter Beke nam ook Felix het op voor zijn verguisde vader. Wordt hier een trend gezet? Gaan kinderen en partners het vaker opnemen voor de politicus onder vuur? Neemt de CD&V zijn roeping als gezinspart­ij al te letterlijk? Nee dus, het zal wel toeval zijn. Intussen kunnen familieled­en ons er wel nog eens aan herinneren dat het altijd om mensen van vlees en bloed gaat, dat zij het net zo verschrikk­elijk vinden als er vermijdbar­e overlijden­s zijn in crèches of woonzorgce­ntra, en dat we ons elke keer opnieuw moeten hoeden voor lynchparti­jen. En familieled­en hebben natuurlijk zelf de vrijheid om hun mening te uiten.

In de evaluaties van het palmares van Wouter Beke kwamen vrijdag ook een aantal positieve zaken naar voren. Het dossier dat hem de das omdeed, was dat van de falende controles in de kinderopva­ng (of hoe iemand met een strafblad van kindermish­andeling toch een crèche mag uitbaten). En dat dossier kan hij nog niet achter zich laten. In de parlementa­ire onderzoeks­commissie zal hij erover kunnen getuigen als beroepspol­iticus, feitelijk en zakelijk. Dat blijft het fundament van het politieke debat.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium