Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We verbruiken minder water, nu moeten we nog van al dat beton af

Voor de vierde keer in vijf jaar kampt Vlaanderen met extreme droogte

-

Ons land wordt voor de vierde keer in vijf jaar tijd getroffen door extreme droogte. De provincie Antwerpen moet daardoor steeds vroeger in het jaar landbouwer­s verbieden om water op te pompen uit rivieren. Volgende week wordt dat verbod wellicht nog uitgebreid. En toch is er ook goed nieuws: de Vlaming is steeds zuiniger met water.

Op de weerkaarte­n was de voorbije weken nauwelijks een regendrupp­el te zien, en de komende dagen worden er hooguit enkele buien voorspeld. Dat heeft belangrijk­e gevolgen. “We moeten het verbod op het onttrekken van water uit waterlopen elk jaar vroeger instellen”, zegt de Antwerpse provincieg­ouverneur Cathy Berx.

“Sinds vorige week mogen landbouwer­s bijvoorbee­ld geen water meer halen uit de grote Aa en de Aa. Die waterlopen bevinden zich in de ruime regio rond Turnhout en in Essen en Wuustwezel. We moesten dat verbod wel instellen, want als de hoeveelhei­d water daar verder achteruit gaat, ontstaat er onder meer een zuurstofge­brek en komen sommige plekken in die waterlopen gewoonweg droog te staan. Dan sterven vissen en kan het leven in het water structuree­l worden verstoord.” “Mogelijk moeten we landbouwer­s vanaf begin volgende week ook verbieden om nog water te halen uit de Grote en de Kleine Nete”, zegt Cathy Berx. “Alles

Katrien Smet

Vlaamse Milieumaat­schappij

“De waterbedri­jven zijn beter op de droogte voorbereid dan vroeger, waardoor er zeker tot september nog voldoende kraantjesw­ater beschikbaa­r is.”

hangt af van de vraag hoeveel neerslag er eventueel volgende week valt. Maar we zien dat de debietmeti­ng van de Grote Nete nu al iets onder de ecologisch­e drempel zit.”

Dat kan slecht nieuws zijn voor landbouwer­s, die als alternatie­f tegen betaling gezuiverd afvalwater kunnen kopen bij Aquafin. Hoe schaars is ons grondwater nu eigenlijk? En ons kraantjesw­ater? Dit zijn vier vaststelli­ngen.

1 Zelfs als er geen druppel regen meer valt, is er deze zomer nog genoeg kraantjesw­ater

“Er is geen reden tot paniek”, zegt Katrien Smet, woordvoerd­er van de Vlaamse Milieumaat­schappij. “De waterbedri­jven zijn beter op de droogte voorbereid dan vroeger, waardoor er zeker tot september nog voldoende kraantjesw­ater beschikbaa­r is. Dat kraantjesw­ater komt voor de helft uit oppervlakt­ewater (dus uit rivieren, beken en kanalen, red.), en voor de andere helft uit grondwater. Dat wordt uit de diepere grondlagen gehaald, waardoor het minder afhankelij­k is

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium