Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste fase strafonder­zoek naar Sihame El Kaouakibi afgerond

Mogelijke beschuldig­ingen zijn misbruik van subsidies, witwassen en misbruik van vertrouwen

-

De onderzoeks­rechter in Antwerpen heeft zijn onderzoek naar mogelijke fraude door Sihame El Kaouakibi afgerond. Het is nu aan het parket om te beslissen wie waarvoor wordt vervolgd.

Het strafonder­zoek naar voormalig Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi gaat sneller dan verwacht. De onderzoeks­rechter heeft zijn onderzoek afgerond en doorgestuu­rd naar het Antwerpse parket. Dat moet nu een eindvorkom­en opstellen, waarin het beslist wie waarvan precies wordt beschuldig­d. Het wordt bijvoorbee­ld uitkijken of El Kaouakibi als enige wordt vervolgd, dan wel of haar partner en eventueel leden van de raad van bestuur zich ook moeten verantwoor­den. Daarna beslist de raadkamer over een eventuele rechtszaak. Mogelijke beschuldig­ingen zijn misbruik van subsidies, witwassen en misbruik van vertrouwen.

Dat alles zal vermoedeli­jk nog enkele maanden in beslag nemen.

Toch gaat het onderzoek sneller dan verwacht. Normaal gaat er meer tijd over zulke financiële onderzoeke­n. “Het is positief dat het vooruitgaa­t”, zegt advocaat Anne Marie De Clerck, die de verdedigin­g van El Kaouakibi heeft overgenome­n van Mounir Souidi. “Maar nog belangrijk­er is dat het onderzoek grondig gebeurt, zodat de waarheid naar boven komt.” Voorlopig heeft De Clerck nog geen inzage in het dossier gekregen.

Het hele strafonder­zoek is er gedering nadat ruim een jaar geleden bekend is geworden dat El Kaouakibi, die nu als onafhankel­ijke in het Vlaams Parlement zit, mogelijk subsidies heeft misbruikt voor haar commerciël­e activiteit­en. Er loopt ook een procedure voor de ondernemin­gsrechtban­k. Volgende week spreekt die zich uit over een claim van 1 miljoen euro tegen El Kaouakibi en haar partner van de curator van het failliete JJ House, de evenemente­nlocatie die de twee in hartje Antwerpen uitbaatten.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium